Recept

  • Hovets tårta
    Hovets Tårta är en söt marängtårta, så det passar bra med jordgubbar på men annan frukt fungerar säkert också. Både marängen och krämen kan förberedas dagen innan, men tänk på att försvara marängen torrt (exempelvis i ugnen).

    Tipsen på hur man gör maräng på ett bra sätt kommer från Leilas blogg på leila.se.

  • Semlor ★★★★★
    Att göra riktigt goda semlor tar tid! Bearbeta gärna degen länge, och låt den sedan jäsa i lugn och ro. Ett annat tips är att smaken från kardemumman kommer mer till sin rätt om man köper hel kardemumma och mortlar den själv. Har du tid så gör gärna även egen mandelmassa.

    Det här receptet använder kall mjölk och längre jäsning, men man kan också använda fingervarm mjölk (37 grader) och då istället endast jäsa ca 30 minuter.

    De här semlorna är något mindre än i många andra recept, men ändå inte på något vis särskilt små. På en av bilderna nedan visas tre olika storlekar på semlor, där den längst till vänster är standard-storleken i det här receptet (100 gram deg per bulle). Mellan-storleken är 75 gram, medans den minsta (minisemlan) endast är 50 gram. På bilden här bredvid visas mini-semlan.

    Rundriva semlor:
    Se gärna när Sara från Solhaga Bageri visar i ett YouTube-klipp hur man rundriver semlor.

    Semmeldagen / fettisdagen infaller på följande datum (alltid på en tisdag):
    2018: 13 februari
    2019: 5 mars
    2020: 25 februari

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort