Grädde

  • En deciliter väger 100 gram
  • En matsked väger 15 gram
  • En tesked väger 5 gram

Recept

  • Cheesecake
    Cheesecake är en väldigt god efterrätts-kaka. Kakan förvaras i frysen, så den kan förberedas långt i förväg och bara tas fram en stund innan servering.
  • Enkel pasta carbonara ★★★★☆
    Snabblagad pastarätt med bacon. Går även bra att göra med annan ost än parmesanost, men ta gärna någon med lite mer smak än vanlig hushållsost.
  • Flygande Jakob
    Klassiskt recept på en kycklinggratäng med bacon, banan och eventuellt jordnötter. Söt och salt på samma gång, älskad av många — hatad av vissa.

    Det går förstås även bra att använda kycklingfilé istället för grillad kyckling.

  • Hovets tårta
    Hovets Tårta är en söt marängtårta, så det passar bra med jordgubbar på men annan frukt fungerar säkert också. Både marängen och krämen kan förberedas dagen innan, men tänk på att försvara marängen torrt (exempelvis i ugnen).

    Tipsen på hur man gör maräng på ett bra sätt kommer från Leilas blogg på leila.se.

  • Kladdkaka med toscatäcke
    Detta är en vanlig kladdkaka, men med ett täcke bestående av smör, socker, sirap, grädde och kokos. Bara nyttigheter med andra ord!

    Det kan vara lite klurigt att få till tiden i ugnen samt ugns-temperaturen på den här kakan. Man vill ha en kladdig kladdkaka, men samtidigt ett tosca-täcke med fin färg och som faktiskt stannar kakan och inte sjunker ner i den. Experimentera gärna lite, det är klart värt besväret.

  • Knäck
    Julgodis-klassiker. Koktiden avgör hur hård den färdiga knäcken blir.
  • Korv Stroganoff
    Korv Stroganoff är en lättlagad och ofta väldigt uppskattad korvgryta. Vill man så kan man ha lite extra ingredienser, exempelvis några champinjoner eller ett par morötter.
  • Korvgryta med curry ★★★★☆
    Snabb och enkel korvgryta med wienerkorv. Går säkert bra att göra med falukorv också.
  • Kycklinggratäng ★☆☆☆☆
    En lättlagad gratäng med grillad kyckling, paprika och ananas. Går förstås att variera grönsakerna efter smak genom att tillsätta till exempel sparris, champinjoner eller andra grönsaker.
  • Kycklinggryta med stark curry
    En kycklingrätt med mycket smak av curry. Rensar man kycklingen i förväg så är den också väldigt snabblagad. Har även testat att göra med quorn-bitar istället för kyckling, blir ännu snabbare och även vegetarisk om man också byter ut buljongen till grönsaksbuljong.
  • Köttbullar med bacon ★★★★★
    Väldigt goda köttbullar, har fått väldigt bra betyg de gånger jag bjudit på dom. En "hemlig" ingrediens som gör dom extra goda är att mixa torkade trattkantareller och ha i pulvret i både köttbullar och sås.
  • Lasagne ★★★★★
    Underbart god lasagne som görs på köttfärssås-receptet, bechamelsås och ost. Köttfärssåsen och bechamelsåsen smakar mycket i sig, så vanlig hushållsost fungerar bra. Eller prästost.

    Ta gärna ut lasagnen lite innan plattorna är helt mjuka, då dom mjuknar efter ugnen på grund av värmen och all vätska som finns i lasagnen.

  • Morotssoppa
    Enkel soppa på morötter, potatis och palsternacka.
  • Pinocchiotårta
    Denna populära tårta har många namn; den kallas även ofta Brittatårta och Glömmingetårta. Släktens väldigt lokala namn är Veratårta, då jag misstänker att det var just Veras favorit-tårta när vi växte upp. Tårtan kan fyllas/garneras med lite vad man känner för; exempelvis jordgubbar, smultron, hallon eller liknande.
  • Portergryta ★★★★★
    Riktigt god gryta, som även är förvånansvärt lättlagad. Om du hittar så ta gärna en lite större bit (eller två mindre) fransyska eller högrev, totalt ca 1.7 kilo. Koka gärna grytan länge; 2-3 timmar.

    Jag frågade personalen på systembolaget vilken porter-öl som skall användas till portergryta och dom sa att "standard"-portern sedan länge, både på krogar och hemma, är Carnegie Porter. Den passar utmärkt till matlagning.

    Om det blir sås över sila den och frys in den till senare tillfälle. Fungerar ypperligt till köttbullar.

  • Potatisgratäng ★★★★☆
    Det här är en krämig och god potatisgratäng som är enkel att tillaga; potatisen kokas inte separat innan gratängen gratineras. Om man vill så kan man strö över ströbröd på toppen, vilket ger ett krispigt och gott täcke.

    Om man skall använda fast eller mjölig potatis finns det många åsikter om, men vad jag läst så är det oftast fast potatis som rekommenderas. Men med det sagt så fungerar säkert mjölig också.

  • Semlor ★★★★★
    Att göra riktigt goda semlor tar tid! Bearbeta gärna degen länge, och låt den sedan jäsa i lugn och ro. Ett annat tips är att smaken från kardemumman kommer mer till sin rätt om man köper hel kardemumma och mortlar den själv. Har du tid så gör gärna även egen mandelmassa.

    Det här receptet använder kall mjölk och längre jäsning, men man kan också använda fingervarm mjölk (37 grader) och då istället endast jäsa ca 30 minuter.

    De här semlorna är något mindre än i många andra recept, men ändå inte på något vis särskilt små. På en av bilderna nedan visas tre olika storlekar på semlor, där den längst till vänster är standard-storleken i det här receptet (100 gram deg per bulle). Mellan-storleken är 75 gram, medans den minsta (minisemlan) endast är 50 gram. På bilden här bredvid visas mini-semlan.

    Rundriva semlor:
    Se gärna när Sara från Solhaga Bageri visar i ett YouTube-klipp hur man rundriver semlor.

    Semmeldagen / fettisdagen infaller på följande datum (alltid på en tisdag):
    2018: 13 februari
    2019: 5 mars
    2020: 25 februari

  • Ugnsbakad kycklingfilé med sås
    Nästan oförskämt god rätt för att vara så lättlagad! Fem ingredienser och allt lagas direkt i ugnen. Använd gärna en form eller plåt som är liten nog för att såsen skall täcka all kyckling. Om du inte har det så vänd istället kycklingen efter halva tiden i ugnen.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort