Smör

  • En deciliter väger 95 gram
  • En matsked väger 14.25 gram
  • En tesked väger 4.75 gram

Recept

  • Amerikanska Pannkakor
    Amerikanska pannkakor är tjockare är vanliga pannkakor. De här är lite sötare, gott till en lyxig frukost. Receptet är för åtta stycken pannkakor av storleken ungefär som stekta ägg.
  • Bullar ★★☆☆☆
    Föredrar själv kardemummabullar, men receptet inkluderar även en variant med traditionell kanel-fyllning. Man kan även byta ut kardemumma/kanel mot vaniljsocker och göra ljuvliga vaniljbullar.
  • Chokladbollar ★★★★☆
    Chokladbollar — många barns första egna bakverk! Men ändå älskade av både vuxna och barn. Många recept på chokladbollar använder kaffe, men i det här receptet så används istället vatten.
  • Hamburgerbröd
    Stefan från hamburgare.org har lagt ner mycket tid att ta fram det perfekta hamburgerbrödet. Detta recept är inte det bästa, men det är lätt att göra och bröden blir väldigt mjuka och goda. Hans "hamburgerbröd utan dess like" kan vara bättre, men kräver lite mer jobb (och i hans andra variant också lite ovanliga ingredienser).

    Ännu mjukare hamburgerbröd (detta recept):
    http://www.hamburgare.org/potatisfrallor-ett-annu-mjukare-hamburgerbrod/

    Hamburgerbröd utan dess like:
    http://www.hamburgare.org/hamburgerbrod-utan-dess-like-videoinlagg/

  • Hovets tårta
    Hovets Tårta är en söt marängtårta, så det passar bra med jordgubbar på men annan frukt fungerar säkert också. Både marängen och krämen kan förberedas dagen innan, men tänk på att försvara marängen torrt (exempelvis i ugnen).

    Tipsen på hur man gör maräng på ett bra sätt kommer från Leilas blogg på leila.se.

  • Kladdkaka ★★★☆☆
    Det finns en mängd olika recept och varianter på kladdkaka, men här är det som är lättast och godast enligt mig. Receptet har hängt med sedan jag var liten, och jag har alltid gjort det på samma sätt; alla ingredienser ner i samma bunke och rör om. Många recept blandar vissa ingredienser i viss ordning, men jag tycker det både är omständigare och resultatet är ofta mindre "kladd".

    Få kakor är så beroende av tiden i ugnen som just kladdkaka är. En minut eller två kan göra den godaste kakan helt torr och tråkig, så testa gärna lite olika tider för att se vad som passar just din ugn.

    Kladdkaka kan även göras med toscatäcke.

  • Kladdkaka med toscatäcke
    Detta är en vanlig kladdkaka, men med ett täcke bestående av smör, socker, sirap, grädde och kokos. Bara nyttigheter med andra ord!

    Det kan vara lite klurigt att få till tiden i ugnen samt ugns-temperaturen på den här kakan. Man vill ha en kladdig kladdkaka, men samtidigt ett tosca-täcke med fin färg och som faktiskt stannar kakan och inte sjunker ner i den. Experimentera gärna lite, det är klart värt besväret.

  • Kolakakor ★★★★★
    Kolakakor, även kallade sirapskakor, är en av mina favoritkakor! De är lättlagade små kakor med kolasmak. Kakorna hårdnar efter att man tagit ut dom ur ugnen, så låt dom inte vara inne för länge om du vill ha sega kolakakor. Testa dig fram för att få det resultat du är ute efter.
  • Korv Stroganoff ★★★★★
    Korv Stroganoff är en lättlagad och ofta väldigt uppskattad korvgryta. Vill man så kan man ha lite extra ingredienser, exempelvis några champinjoner eller ett par morötter.
  • Korvgryta med curry ★★★★☆
    Snabb och enkel korvgryta med wienerkorv. Går säkert bra att göra med falukorv också.
  • Kycklinggryta med stark curry
    En kycklingrätt med mycket smak av curry. Rensar man kycklingen i förväg så är den också väldigt snabblagad. Har även testat att göra med quorn-bitar istället för kyckling, blir ännu snabbare och även vegetarisk om man också byter ut buljongen till grönsaksbuljong.
  • Lasagne ★★★★★
    Underbart god lasagne som görs på köttfärssås-receptet, bechamelsås och ost. Köttfärssåsen och bechamelsåsen smakar mycket i sig, så vanlig hushållsost fungerar bra. Eller prästost.

    Ta gärna ut lasagnen lite innan plattorna är helt mjuka, då dom mjuknar efter ugnen på grund av värmen och all vätska som finns i lasagnen.

  • Morotssoppa
    Enkel soppa på morötter, potatis och palsternacka.
  • Pannkakor ★★★★★
    Ett av momenten i beskrivningen nedan är att låta smeten svälla i ca 30 minuter innan pannkakorna gräddas. Detta görs för att ge mjölet tid att ta upp en del av vätskan, vilket leder till att smeten blir tjockare. Pannkakorna blir då godare och det blir också lättare att steka dom då dom håller ihop bättre i stekpannan.
  • Pepparkaksdeg ★★★★★
    Pepparkaksdeg bör förvaras minst ett dygn i kylen innan man bakar ut pepparkakorna, så gör degen en dag i förväg. Det går sedan att göra pepparkakorna så som man känner för; tunnare deg ger krispiga pepparkakor, men även tiden i ugnen påverkar färg och smak.
  • Pinnbröd
    Snabbt bröd på bakpulver som man grillar på pinne över öppen eld. Tycker det här är mer ett roligt tillbehör till när man grillar korv, inte att man använder det istället för vanligt korvbröd. Mängden deg per portion är därmed satt rätt lågt i receptet (0.5 deciliter mjöl per person).
  • Pinocchiotårta
    Denna populära tårta har många namn; den kallas även ofta Brittatårta och Glömmingetårta. Släktens väldigt lokala namn är Veratårta, då jag misstänker att det var just Veras favorit-tårta när vi växte upp. Tårtan kan fyllas/garneras med lite vad man känner för; exempelvis jordgubbar, smultron, hallon eller liknande.
  • Potatismos
    Det finns ett par knep för att göra riktigt god potatismos; använd mjölig potatis och varm mjölk. Tycker själv muskotnöt är en given ingrediens i potatismos, men det är förstås valfritt.

    Om du får potatismos över och vill spara till en matlåda så blanda den med mer mjölk innan du ställer den i kylen. Potatisen kommer att dra åt sig vätska under tiden i kylskåpet, så om man redan innan blandar ut den så blir konsistensen lagom när man värmt matlådan igen.

  • Risgrynsgröt ★★★★★
    Klassisk gröt runt jul, men fungerar året om. Dela gärna kanelstången på längden med en matkniv, då får gröten mer smak av kanelen.
  • Scones ★★★★★
    Scones är ett snabbt och enkelt bröd som bakas med bakpulver istället för jäst. Detta gör att det inte behöver jäsa innan det gräddas, vilket förkortar tiden det tar att göra brödet.

    Receptet nedan är för fyra runda scones-kakor.

  • Semlor ★★★★★
    Att göra riktigt goda semlor tar tid! Bearbeta gärna degen länge, och låt den sedan jäsa i lugn och ro. Ett annat tips är att smaken från kardemumman kommer mer till sin rätt om man köper hel kardemumma och mortlar den själv. Har du tid så gör gärna även egen mandelmassa.

    Det här receptet använder kall mjölk och längre jäsning, men man kan också använda fingervarm mjölk (37 grader) och då istället endast jäsa ca 30 minuter.

    De här semlorna är något mindre än i många andra recept, men ändå inte på något vis särskilt små. På en av bilderna nedan visas tre olika storlekar på semlor, där den längst till vänster är standard-storleken i det här receptet (100 gram deg per bulle). Mellan-storleken är 75 gram, medans den minsta (minisemlan) endast är 50 gram. På bilden här bredvid visas mini-semlan.

    Rundriva semlor:
    Se gärna när Sara från Solhaga Bageri visar i ett YouTube-klipp hur man rundriver semlor.

    Semmeldagen / fettisdagen infaller på följande datum (alltid på en tisdag):
    2018: 13 februari
    2019: 5 mars
    2020: 25 februari

  • Stekt fläsk med löksås
    Klassisk svensk husmanskost. Gott!
  • Vinbärskaka ★★★★★
    Den här kakan är väldigt snabblagad, då smeten inte ens skall röras ihop ordentligt. Den är även som godast när den inte är helt färdiglagad i mitten, så det blir lite som kladdkaka.

    Kakan går även under namnet hastkaka.

  • Våfflor ★★★★★
    Förr i tiden var den 25:e mars varje år en helgdag, kallad Vårfrudagen. Numera är dagen mer känd som våffeldagen och är en populär dag att äta våfflor på. I vår familj så är våfflor mer något man äter någon gång i månaden, ofta då kylskåpet i övrigt är tomt på ingredienser eller orken inte riktigt finns där att laga en större middag.

    Våfflor serveras med fördel med vispad grädde, socker och olika sorters sylt.

  • Äppelpaj med knäckig smuldeg
    Detta är en smuläppelpaj med sirap i smuldegen, vilket ger den en knaprig och god knäck-smak.

    Använd gärna vinteräpplen i pajen, då dom ofta är lite syrligare.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort