Socker

Socker
  • En deciliter väger 90 gram
  • En matsked väger 13.5 gram
  • En tesked väger 4.5 gram

Recept

  • Amerikanska Pannkakor
    Amerikanska pannkakor är tjockare är vanliga pannkakor. De här är lite sötare, gott till en lyxig frukost. Receptet är för åtta stycken pannkakor av storleken ungefär som stekta ägg.
  • Ants climbing trees
    En mycket smakrik kinesisk rätt med nötfärs och glasnudlar. Flera ingredienser köps i en asiatisk livsmedelsbutik.
  • Bolognese / köttfärssås
    Köttfärssåsen bör kokas 2-3 timmar för att den skall bli riktigt god, så det här är mer ett helg-projekt än en snabblagad vardagsmiddag. Då koktiden är så lång så är receptet väl tilltaget (2kg köttfärs), så det blir antingen många runt middagsbordet eller många middagar i frysen. Det finns även ett recept på mer snabblagad köttfärssås.

    Gör gärna lasagne på köttfärssåsen.

  • Bolognese på svarta linser ★★★★★
    Detta kan mycket väl vara det godaste vegetariska recept jag lagat! I orginalreceptet står det att man kan mixa grytan för att få en slätare konsistens, men jag tycker själv att den blir godare om man låter den vara som den är. Är gott med tuggmotståndet i linserna.

    Bolognesen görs på svarta belugalinser, vilket kan vara lite klurigt att hitta. Fick besöka tre rätt stora matvaruaffärer innan jag till slut hittade dom.

    Receptet kommer från den vegetariska kokboken "Mera Vego – mat för hela familjen" - meravego.se

  • Bullar ★★☆☆☆
    Föredrar själv kardemummabullar, men receptet inkluderar även en variant med traditionell kanel-fyllning. Man kan även byta ut kardemumma/kanel mot vaniljsocker och göra ljuvliga vaniljbullar.
  • Cheesecake
    Cheesecake är en väldigt god efterrätts-kaka. Kakan förvaras i frysen, så den kan förberedas långt i förväg och bara tas fram en stund innan servering.
  • Chokladbollar ★★★★☆
    Chokladbollar — många barns första egna bakverk! Men ändå älskade av både vuxna och barn. Många recept på chokladbollar använder kaffe, men i det här receptet så används istället vatten.
  • Flädersaft ★★★★★
    Flädersaft är enligt mig den klart godaste saften, och som tur är så är det också väldigt enkelt att göra själv. Fläderbusken blommar runt midsommar, men exakt när beror hur hur varmt det varit ute. Står busken i skugga så blommar den senare.

    Saften förvaras enklast i frysen. På grund av den stora mängden socker så går det ofta att ta skedar av saften utan att behöva tina hela behållaren.

  • Hamburgerbröd
    Stefan från hamburgare.org har lagt ner mycket tid att ta fram det perfekta hamburgerbrödet. Detta recept är inte det bästa, men det är lätt att göra och bröden blir väldigt mjuka och goda. Hans "hamburgerbröd utan dess like" kan vara bättre, men kräver lite mer jobb (och i hans andra variant också lite ovanliga ingredienser).

    Ännu mjukare hamburgerbröd (detta recept):
    http://www.hamburgare.org/potatisfrallor-ett-annu-mjukare-hamburgerbrod/

    Hamburgerbröd utan dess like:
    http://www.hamburgare.org/hamburgerbrod-utan-dess-like-videoinlagg/

  • Hjortronsylt ★★★★★
    Hjortronsylt - gott att ha till våfflor eller som varm sylt till vaniljglass.
  • Hovets tårta
    Hovets Tårta är en söt marängtårta, så det passar bra med jordgubbar på men annan frukt fungerar säkert också. Både marängen och krämen kan förberedas dagen innan, men tänk på att försvara marängen torrt (exempelvis i ugnen).

    Tipsen på hur man gör maräng på ett bra sätt kommer från Leilas blogg på leila.se.

  • Kladdkaka ★★★☆☆
    Det finns en mängd olika recept och varianter på kladdkaka, men här är det som är lättast och godast enligt mig. Receptet har hängt med sedan jag var liten, och jag har alltid gjort det på samma sätt; alla ingredienser ner i samma bunke och rör om. Många recept blandar vissa ingredienser i viss ordning, men jag tycker det både är omständigare och resultatet är ofta mindre "kladd".

    Få kakor är så beroende av tiden i ugnen som just kladdkaka är. En minut eller två kan göra den godaste kakan helt torr och tråkig, så testa gärna lite olika tider för att se vad som passar just din ugn.

    Kladdkaka kan även göras med toscatäcke.

  • Kladdkaka med toscatäcke
    Detta är en vanlig kladdkaka, men med ett täcke bestående av smör, socker, sirap, grädde och kokos. Bara nyttigheter med andra ord!

    Det kan vara lite klurigt att få till tiden i ugnen samt ugns-temperaturen på den här kakan. Man vill ha en kladdig kladdkaka, men samtidigt ett tosca-täcke med fin färg och som faktiskt stannar kakan och inte sjunker ner i den. Experimentera gärna lite, det är klart värt besväret.

  • Knäck
    Julgodis-klassiker. Koktiden avgör hur hård den färdiga knäcken blir.
  • Kolakakor ★★★★★
    Kolakakor, även kallade sirapskakor, är en av mina favoritkakor! De är lättlagade små kakor med kolasmak. Kakorna hårdnar efter att man tagit ut dom ur ugnen, så låt dom inte vara inne för länge om du vill ha sega kolakakor. Testa dig fram för att få det resultat du är ute efter.
  • Kombucha ★☆☆☆☆
  • Mandelmassa
    Hemgjord mandelmassa är både gott och väldigt smidigt att göra. Kan ofta också vara enklare att ha en påse sötmandel än en tub köpt mandelmassa hemma.

    Den färdiga mandelmassan kan vara rätt hård när den är klar, men det gör inget då man blandar med lite av inkråmet och mjölk eller grädde när man gör semlorna.

    Receptet nedan räcker till ca sex semlor, men hur mycket man behöver beror förstås på hur mycket man tycker om att ha i semlorna.

  • Paradisäppelgelé ★★★★★
    En söt gelé som passar bra till exempelvis köttgrytor eller köttbullar. Det går åt mycket äpplen när man gör gelé, mitt test-kok på 330 gram (0.5 liter) äppelbitar gav en halv liten burk med gelé. Det kan dock vara klurigt att få till rätt konsistens på gelén, så det kan vara klokt att börja med en lite mindre omgång.

    Paradisäppelgele på ca 4-5 liter äpplen fick precis plats i sil-duken (se bild nedan).

    En liter paradisäpplen väger ca 600 gram.
    Ett kilo paradisäpplen är ca 1.7 liter.

  • Pepparkaksdeg ★★★★★
    Pepparkaksdeg bör förvaras minst ett dygn i kylen innan man bakar ut pepparkakorna, så gör degen en dag i förväg. Det går sedan att göra pepparkakorna så som man känner för; tunnare deg ger krispiga pepparkakor, men även tiden i ugnen påverkar färg och smak.
  • Picklad rödlök
    Syrlig men söt picklad rödlök. Gott som tillbehör till många olika sorters middagar.

    Vill man använda gurka istället för rödlök så koka inte vätskan. "Slarvskala" gurkan, skiva den med en osthyvel och lägg den sedan i lagen.

  • Pinocchiotårta
    Denna populära tårta har många namn; den kallas även ofta Brittatårta och Glömmingetårta. Släktens väldigt lokala namn är Veratårta, då jag misstänker att det var just Veras favorit-tårta när vi växte upp. Tårtan kan fyllas/garneras med lite vad man känner för; exempelvis jordgubbar, smultron, hallon eller liknande.
  • Pizzasallad ★☆☆☆☆
    Pizzasalladen blir mycket godare om den får stå till sig länge, så gör den gärna dagen innan den skall ätas och låt den stå i kylskåpet ett dygn.
  • Plommonchutney med ingefära, chili och citron ★★★★☆
    Det här är en söt chutney med hetta från chilin. Tyckte själv den var för stark när jag först smakade, men som tillbehör till en middag var den alldeles lagom. Namnet till trots så innehåller plommonchutneyn tyvärr inte så mycket plommon, så om man letar efter ett recept för att göra åt litervis med plommon på så kan man få äta chutney ett bra tag!
  • Risgrynsgröt ★★★★★
    Klassisk gröt runt jul, men fungerar året om. Dela gärna kanelstången på längden med en matkniv, då får gröten mer smak av kanelen.
  • Semlor ★★★★★
    Att göra riktigt goda semlor tar tid! Bearbeta gärna degen länge, och låt den sedan jäsa i lugn och ro. Ett annat tips är att smaken från kardemumman kommer mer till sin rätt om man köper hel kardemumma och mortlar den själv. Har du tid så gör gärna även egen mandelmassa.

    Det här receptet använder kall mjölk och längre jäsning, men man kan också använda fingervarm mjölk (37 grader) och då istället endast jäsa ca 30 minuter.

    De här semlorna är något mindre än i många andra recept, men ändå inte på något vis särskilt små. På en av bilderna nedan visas tre olika storlekar på semlor, där den längst till vänster är standard-storleken i det här receptet (100 gram deg per bulle). Mellan-storleken är 75 gram, medans den minsta (minisemlan) endast är 50 gram. På bilden här bredvid visas mini-semlan.

    Rundriva semlor:
    Se gärna när Sara från Solhaga Bageri visar i ett YouTube-klipp hur man rundriver semlor.

    Semmeldagen / fettisdagen infaller på följande datum (alltid på en tisdag):
    2018: 13 februari
    2019: 5 mars
    2020: 25 februari

  • Thaigryta med röd currypasta
    En enkel thaigryta med röd currypasta och kokosmjölk, där man lätt kan variera grönsakerna helt efter egen smak. Exempelvis morötter, vattenkastanjer, sockerärtor och bambuskott passar bra.
  • Tomatsås till pizza ★★★★★
    Enkel och god tomatsås till pizza. Tomatsåsen behöver inte koka (det görs ändå i ugnen på pizzan), mixa bara med en stavmixer och sedan är den klar att användas.

    Får man tomatsås över så går det bra att frysa, förslagsvis i en form för stora isbitar - så kan man ta fram så mycket man behöver nästa gång. Överbliven tomatsås går också bra att använda i andra rätter, exempelvis köttfärssås.

  • Vinbärskaka ★★★★★
    Den här kakan är väldigt snabblagad, då smeten inte ens skall röras ihop ordentligt. Den är även som godast när den inte är helt färdiglagad i mitten, så det blir lite som kladdkaka.

    Kakan går även under namnet hastkaka.

  • Äppelmos ★★★★★
    Receptet beskriver hur man gör äppelmos med hjälp av en köksassistent med passertillsats. Moset blir mycket godare på det sättet, då mycket av äppelsmaken sitter i skalet och kärnhuset. Det gör också att moset får en fin färg om man använder röda äpplen. Godast mos blir det också om man gör det på vinteräpplen av lite syrligare sort, exempelvis Ingrid Marie.

    Första gången jag gjorde äppelmos så hade jag en burk med köpt mos i kylen. Den kastades ett par veckor senare när jag kom fram till att den mest smakade pappersmassa i jämförelse...

    Tre kilo äppelbitar är ca sex liter.

  • Äppelpaj med knäckig smuldeg
    Detta är en smuläppelpaj med sirap i smuldegen, vilket ger den en knaprig och god knäck-smak.

    Använd gärna vinteräpplen i pajen, då dom ofta är lite syrligare.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort