Vatten

  • En deciliter väger 100 gram
  • En matsked väger 15 gram
  • En tesked väger 5 gram

Recept

  • Ants climbing trees
    En mycket smakrik kinesisk rätt med nötfärs och glasnudlar. Flera ingredienser köps i en asiatisk livsmedelsbutik.
  • Bolognese på svarta linser ★★★★★
    Detta kan mycket väl vara det godaste vegetariska recept jag lagat! I orginalreceptet står det att man kan mixa grytan för att få en slätare konsistens, men jag tycker själv att den blir godare om man låter den vara som den är. Är gott med tuggmotståndet i linserna.

    Bolognesen görs på svarta belugalinser, vilket kan vara lite klurigt att hitta. Fick besöka tre rätt stora matvaruaffärer innan jag till slut hittade dom.

    Receptet kommer från den vegetariska kokboken "Mera Vego – mat för hela familjen" - meravego.se

  • Bullar ★★☆☆☆
    Föredrar själv kardemummabullar, men receptet inkluderar även en variant med traditionell kanel-fyllning. Man kan även byta ut kardemumma/kanel mot vaniljsocker och göra ljuvliga vaniljbullar.
  • Chokladbollar ★★★★☆
    Chokladbollar — många barns första egna bakverk! Men ändå älskade av både vuxna och barn. Många recept på chokladbollar använder kaffe, men i det här receptet så används istället vatten.
  • Flädersaft ★★★★★
    Flädersaft är enligt mig den klart godaste saften, och som tur är så är det också väldigt enkelt att göra själv. Fläderbusken blommar runt midsommar, men exakt när beror hur hur varmt det varit ute. Står busken i skugga så blommar den senare.

    Saften förvaras enklast i frysen. På grund av den stora mängden socker så går det ofta att ta skedar av saften utan att behöva tina hela behållaren.

  • Focaccia ★★★★★
    Enligt mig är focaccia den godaste sortens bröd man kan göra, och med rosmarin på blir det gudomligt gott! Bakar ofta focaccia och har till grillad mat. Focaccia torkar snabbt så baka gärna samma dag som det skall ätas. Förvara det som blir över i en plastpåse, brukar gå bra att äta även efter ett dygn men senare än det så blir det snabbt sämre.

    Grundreceptet nedan är till en halv plåt. Experimentera gärna med mängden deg utefter vilken form du använder, då brödet blir saftigare om det blir lite högre. Har även med bra resultat gjort focaccia i muffinsform av teflon.

    Rosmarin är för övrigt en av de örtkryddor som man kan odla själv hemma utan växthus, och det är lätt att torka och förvara så att man har hela året.

  • Förvällda kantareller ★★★★★
    Kantareller förvälls för att kunna frysas in för senare användning, då färsk plockad svamp innehåller för mycket vatten för att kunna frysas in som den är.

    En deciliter förvällda kantareller väger ca 80 gram.

  • Kombucha ★☆☆☆☆
  • Kycklinggryta med stark curry
    En kycklingrätt med mycket smak av curry. Rensar man kycklingen i förväg så är den också väldigt snabblagad. Har även testat att göra med quorn-bitar istället för kyckling, blir ännu snabbare och även vegetarisk om man också byter ut buljongen till grönsaksbuljong.
  • Köttbullar med bacon ★★★★★
    Väldigt goda köttbullar, har fått väldigt bra betyg de gånger jag bjudit på dom. En "hemlig" ingrediens som gör dom extra goda är att mixa torkade trattkantareller och ha i pulvret i både köttbullar och sås.
  • Köttfärssås (snabblagad)
    Det här är en mer snabblagad variant av köttfärsås. Du kan också välja att göra en lite lyxigare variant på bolognese / köttfärssås, eller kanske istället en vegetarisk bolognese på svarta linser.
  • Morotssoppa
    Enkel soppa på morötter, potatis och palsternacka.
  • Napolitansk Pizzadeg
    Receptet nedan kommer från ett YouTube-klipp med Vito Iacopelli och Pro Home Cooks. Rekommenderas starkt att titta på innan du bakar!
  • Paradisäppelgelé ★★★★★
    En söt gelé som passar bra till exempelvis köttgrytor eller köttbullar. Det går åt mycket äpplen när man gör gelé, mitt test-kok på 330 gram (0.5 liter) äppelbitar gav en halv liten burk med gelé. Det kan dock vara klurigt att få till rätt konsistens på gelén, så det kan vara klokt att börja med en lite mindre omgång.

    Paradisäppelgele på ca 4-5 liter äpplen fick precis plats i sil-duken (se bild nedan).

    En liter paradisäpplen väger ca 600 gram.
    Ett kilo paradisäpplen är ca 1.7 liter.

  • Pepparkaksdeg ★★★★★
    Pepparkaksdeg bör förvaras minst ett dygn i kylen innan man bakar ut pepparkakorna, så gör degen en dag i förväg. Det går sedan att göra pepparkakorna så som man känner för; tunnare deg ger krispiga pepparkakor, men även tiden i ugnen påverkar färg och smak.
  • Picklad rödlök
    Syrlig men söt picklad rödlök. Gott som tillbehör till många olika sorters middagar.

    Vill man använda gurka istället för rödlök så koka inte vätskan. "Slarvskala" gurkan, skiva den med en osthyvel och lägg den sedan i lagen.

  • Pinnbröd
    Snabbt bröd på bakpulver som man grillar på pinne över öppen eld. Tycker det här är mer ett roligt tillbehör till när man grillar korv, inte att man använder det istället för vanligt korvbröd. Mängden deg per portion är därmed satt rätt lågt i receptet (0.5 deciliter mjöl per person).
  • Pizzadeg på surdeg ★★★★★
    Detta är Tareqs recept på pizzadeg med surdeg. Väldigt lättarbetad deg som ger fluffiga och goda pizzor. Rekommenderas!
  • Pizzasallad ★☆☆☆☆
    Pizzasalladen blir mycket godare om den får stå till sig länge, så gör den gärna dagen innan den skall ätas och låt den stå i kylskåpet ett dygn.
  • Risgrynsgröt ★★★★★
    Klassisk gröt runt jul, men fungerar året om. Dela gärna kanelstången på längden med en matkniv, då får gröten mer smak av kanelen.
  • Surdegsbröd ★★★★★
    Detta är ett ljust bröd gjort med surdeg istället för jäst. Brödet behöver inte knådas i någon maskin, utan viks endast med händerna några gånger under jäsningen. Väldigt lite arbetsinsats, men dock så behövs istället massor av tid; ca 3.5 timmar på kvällen och sedan jäsning över natten.

    Vikningen går till så här: blöt ner händerna något och ta sedan tag i degen vid kanten av bunken. Dra sedan degen uppåt så att den sträcks och vik den över resten av degen. Vrid sedan bunken ett kvarts varv och upprepa vikningen. Gör detta 5-6 gånger.

    Använd helst en baksten för bäst resultat.

    Receptet kommer från Martin Johanssons bok Bröd och Pizza. Hans hemsida paindemartin.se, samt gamla blogg paindemartin.blogspot.se, innehåller massor av recept och tips.

  • Thaigryta med röd currypasta
    En enkel thaigryta med röd currypasta och kokosmjölk, där man lätt kan variera grönsakerna helt efter egen smak. Exempelvis morötter, vattenkastanjer, sockerärtor och bambuskott passar bra.
  • Vetesurdeg
    En surdeg matas innan man bakar på den för att den skall vara så pigg som möjligt, samt för att man skall få till rätt mängd till baket. Det här receptet visar endast hur surdegsgrunden matas, vill du starta en ny surdeg så rekommenderas Martin Johanssons Lilla Surdegsskola.

    Surdegsgrund förvaras i kylskåpet i upp till en vecka om man skall baka på den, men har den stått längre än det så är det bättre att mata en extra gång innan man bakar. Om det har bildats lite vätska på toppen av surdegen i kylen så häll av den innan du matar surdegen.

  • Vetetortillas
    Vetetortillas som man kan ha till exempelvis tacos. Dom blir ungefär som medium-storleken av de man köper i affären, men går förstås att göra lite större eller mindre genom att dela degen i färre eller fler delar. Se till att täcka dom med en bakduk efter att dom gräddats för att behålla fukten och mjukheten.
  • Äppelmos ★★★★★
    Receptet beskriver hur man gör äppelmos med hjälp av en köksassistent med passertillsats. Moset blir mycket godare på det sättet, då mycket av äppelsmaken sitter i skalet och kärnhuset. Det gör också att moset får en fin färg om man använder röda äpplen. Godast mos blir det också om man gör det på vinteräpplen av lite syrligare sort, exempelvis Ingrid Marie.

    Första gången jag gjorde äppelmos så hade jag en burk med köpt mos i kylen. Den kastades ett par veckor senare när jag kom fram till att den mest smakade pappersmassa i jämförelse...

    Tre kilo äppelbitar är ca sex liter.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort