Fläderstaft

★★★★★  

#Saft och Sylt

Flädersaft är enligt mig den klart godaste saften, och som tur är så är det också väldigt enkelt att göra själv. Fläderbusken blommar runt midsommar, men exakt när beror hur hur varmt det varit ute. Står busken i skugga så blommar den senare.

Saften förvaras enklast i frysen. På grund av den stora mängden socker så går det ofta att ta skedar av saften utan att behöva tina hela behållaren.

st

Ingredienser

40–60 klasar fläderblommor 40–60 klasar
2 liter vatten 2000 gram
2 kilo socker 2000 gram
3 styck citroner, ekologiska 3 styck
50 gram citronsyra 50 gram

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

  1. Rensa bort skräp och kryp ur fläderblommorna (40–60 klasar), skölj dom i kallt vatten och lägg i en stor bunke (som tål hett vatten). Det går också bra att använda en rostfri hink eller stor kastrull.
  2. Skölj av och tvätta citronerna (3 st), skär dom i skivor och lägg dom i bunken.
  3. Strö citronsyran (50 g) över citronerna och fläderblommorna.
  4. Koka upp vatten (2 liter = 2000 g) och socker (2 kg = 2000 g). Rör tills sockret lösts upp helt i vattnet.
  5. Häll sockervattnet i bunken och rör om.
  6. Låt svalna, täck med lock och förvara sedan i kylskåp i tre till fem dygn.
  7. Sila saften i en silställning. Ibland kan saften innehålla väldigt små flugor (för små för att fastna i silen), vilket enklast silas bort genom en väldigt tunn handduk eller liknande (se bild nedan).
  8. Häll upp saften i plastbunkar och förvara i frysen. Tänk på att saften sväller, så fyll inte ända upp.
  9. På grund av den höga mängden socker så går det ofta att gröpa ur saft man vill använda utan att tina hela bunken.

Bilder

  • Fläderblommor Fläderblommor i plast-bunke.
  • Silställning Silställning för att få ut så mycket saft som möjligt från blommorna och citronerna.
  • Sjal Man tar vad man har, i det här fallet en gammal sjal. Tunn nog att lätt släppa igenom saften, finmaskig nog för att skräp skall fastna.
  • Förvaring Flädersaft på burk, förvaras i frysen.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort