
Kolakakor, även kallade sirapskakor, är en av mina favoritkakor! De är lättlagade små kakor med kolasmak. Kakorna hårdnar efter att man tagit ut dom ur ugnen, så låt dom inte vara inne för länge om du vill ha sega kolakakor. Testa dig fram för att få det resultat du är ute efter.
st
Ingredienser
100 gram | smör | 100 gram |
1 deciliter | socker | 90 gram |
2.5 deciliter | vetemjöl | 150 gram |
3 matsked | sirap | 63 gram |
1 tesked | bakpulver | 3 gram |
1 matsked | vaniljsocker | 8.3 gram |
1 kryddmått | salt | 1.25 gram |
Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.
abc | aBc | ABC
Beskrivning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör ihop smör (100 g) och socker (1 dl = 90 g).
- Blanda vetemjöl (2.5 dl = 150 g), bakpulver (1 tsk = 3 g), vaniljsocker (1 msk = 8.3 g) och salt (1 krm = 1.25 g) i en skål.
- Rör sedan ner alltihop i smörblandningen och blanda.
- Rör till sist ner sirapen (3 msk = 63 g), blanda.
- Häll ut på ett bakbord och knåda till en slät deg. Dela degen i två delar (för grund-receptet).
Rulla ut varje del och lägg den på bakplåtspapper på en plåt. Platta till kakorna så dom är ungefär en halv centimeter tjocka. Dom kommer flyta ut och bli större i ugnen.
- Grädda i övre delen av ugnen i 10-12 minuter. Mindre om du vill ha mjuka kakor, mer om dom skall vara knapriga.
- Ta ut plåten, vänta ett par minuter och dela sedan med exempelvis en degspade.
Tips: Ofta blir kanterna klara före mitten. Lyft då bort de kakor som är klara och kör sedan mitten-bitarna några minuter till i ugnen.
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
Bilder
-
Blandat smör och socker.
-
Allt utom sirap
-
Knåda det sista på bakbord.
-
Färdigknådat, degspade underlättar.
-
Rullar.
-
Tillplattade rullar.
-
Kanter färdiga, men inte mitten.
-
Delade i bitar.
-
Mitten-delen efter fem minuter till i ugnen.
-
Färdiga kakor.
Jättegoda! Tack för receptet, men bilderna var sist och man såg dom inte (bara i slutet(
Svara