Portergryta

★★★★★   2 timmar 

#Middagar

Riktigt god gryta, som även är förvånansvärt lättlagad. Om du hittar så ta gärna en lite större bit (eller två mindre) fransyska eller högrev, totalt ca 1.7 kilo. Koka gärna grytan länge; 2-3 timmar.

Jag frågade personalen på systembolaget vilken porter-öl som skall användas till portergryta och dom sa att "standard"-portern sedan länge, både på krogar och hemma, är Carnegie Porter. Den passar utmärkt till matlagning.

Om det blir sås över sila den och frys in den till senare tillfälle. Fungerar ypperligt till köttbullar.

port

Ingredienser

1.7–2 kilo fransyska eller högrev 1700–2000 gram
2 styck porter, 33cl-flaskor 2 styck
1.5 deciliter svartvinbärssaft 1.5 deciliter
0.75 deciliter sojasås, mörk 105 gram
4 styck buljongtärningar, kött eller kalv 4 styck
2 styck lagerblad 2 styck
0–1 tesked timjan 0–1 tesked
10 styck enbär 10 styck
10 styck svartpepparkorn 10 styck
2 styck gul lök 2 styck
4 styck morötter 4 styck
4 deciliter grädde 400 gram
4 matsked vetemjöl 36 gram

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

  1. Ta fram en stor gryta, tillsätt:
    1. porter-öl (2 st)
    2. svartvinbärssaft (1.5 dl), outspädd
    3. sojasås (0.75 dl = 105 g)
    4. buljongtärning (4 st)
    5. lagerblad (2 st)
    6. timjan (0–1 tsk)
    7. enbär (10 st), krossade
    8. svartpepparkorn (10 st), krossade
  2. Skala och skiva gul lök (2 st), tillsätt i grytan.
  3. Sätt på plattan och skär sedan köttet (1.7–2 kg = 1700–2000 g) i ca 2x2x2 cm stora bitar. Ta bort fett och hinnor.
  4. Tillsätt köttet när grytan kokar, gärna i omgångar så att det inte slutar koka helt.
  5. Sänk värmen och låt sjuda i minst en timme, gärna två eller tre timmar. Skumma av grytan om det behövs.
  6. Skala morötter (4 st) och skär i skivor. Häll ner i grytan 5-10 minuter innan den skall vara klar.
  7. Koka tills morötterna har lagom konsistens.
  8. Blanda ner vetemjöl (4 msk = 36 g) i en del av grädden, häll ner i grytan tillsammans med resterande grädde (4 dl = 400 g).
  9. Låt koka upp så att grytan blir varm igen.

Servera med exempelvis ris, potatis (klyftpotatis, kokt eller pressad) och gärna svartvinbärsgelé eller paradisäppelgelé.

Bilder

  • Fransyska.
  • Grytbitar.
  • Grytan kokar.
  • Färdig portergryta, med ris.

Kommentarer

Marianne   April 2024

Tillsätt gärna kryddorna - timjan, svartpeppar och enbär - EFTER den har skummats av. Annars vill kryddorna gärna följa med. (Alternativt ha en kryddpåse/kryddsil i).

Svara

Av: - Ändra | Ta bort