Potatismos

★★★★★  

Det finns ett par knep för att göra riktigt god potatismos; använd mjölig potatis och varm mjölk. Tycker själv muskotnöt är en given ingrediens i potatismos, men det är förstås valfritt.

Om du får potatismos över och vill spara till en matlåda så blanda den med mer mjölk innan du ställer den i kylen. Potatisen kommer att dra åt sig vätska under tiden i kylskåpet, så om man redan innan blandar ut den så blir konsistensen lagom när man värmt matlådan igen.

port

Ingredienser

1200 gram potatis, mjölig 1200 gram
50 gram smör, rumstempererat 50 gram
1 tesked salt 6.3 gram
3–4 deciliter mjölk 300–400 gram
muskotnöt

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

  1. Skala mjölig potatis (1200 g) och låt koka i saltat vatten tills potatisen är mjuk.
  2. Värm mjölk (3–4 dl = 300–400 g) i en annan gryta.
  3. När potatisen är mjuk; häll av vattnet och mosa sedan potatisen med en potatisstöt. Mosar du mycket så blir moset lätt klistrigt i konsistensen.
  4. Tillsätt smör (50 g), salt (1 tsk = 6.3 g), lite riven muskotnöt och hälften av mjölken. Mosa/blanda med potatisstöten och tillsätt sedan mer mjölk tills moset har den konsistens som du önskar.

Kommentarer

Stefan   2 dagar sedan

Varför varm mjölk?

Svara

Av: - Ändra | Ta bort