Recept
-
Amerikanska PannkakorAmerikanska pannkakor är tjockare är vanliga pannkakor. De här är lite sötare, gott till en lyxig frukost. Receptet är för åtta stycken pannkakor av storleken ungefär som stekta ägg.
-
BullarFöredrar själv kardemummabullar, men receptet inkluderar även en variant med traditionell kanel-fyllning. Man kan även byta ut kardemumma/kanel mot vaniljsocker och göra ljuvliga vaniljbullar.
-
CheesecakeCheesecake är en väldigt god efterrätts-kaka. Kakan förvaras i frysen, så den kan förberedas långt i förväg och bara tas fram en stund innan servering.
-
Enkel pasta carbonaraSnabblagad pastarätt med bacon. Går även bra att göra med annan ost än parmesanost, men ta gärna någon med lite mer smak än vanlig hushållsost.
-
HamburgerbrödStefan från hamburgare.org har lagt ner mycket tid att ta fram det perfekta hamburgerbrödet. Detta recept är inte det bästa, men det är lätt att göra och bröden blir väldigt mjuka och goda. Hans "hamburgerbröd utan dess like" kan vara bättre, men kräver lite mer jobb (och i hans andra variant också lite ovanliga ingredienser).
Ännu mjukare hamburgerbröd (detta recept):
http://www.hamburgare.org/potatisfrallor-ett-annu-mjukare-hamburgerbrod/Hamburgerbröd utan dess like:
http://www.hamburgare.org/hamburgerbrod-utan-dess-like-videoinlagg/ -
Hovets tårtaHovets Tårta är en söt marängtårta, så det passar bra med jordgubbar på men annan frukt fungerar säkert också. Både marängen och krämen kan förberedas dagen innan, men tänk på att försvara marängen torrt (exempelvis i ugnen).
Tipsen på hur man gör maräng på ett bra sätt kommer från Leilas blogg på leila.se.
-
KladdkakaDet finns en mängd olika recept och varianter på kladdkaka, men här är det som är lättast och godast enligt mig. Receptet har hängt med sedan jag var liten, och jag har alltid gjort det på samma sätt; alla ingredienser ner i samma bunke och rör om. Många recept blandar vissa ingredienser i viss ordning, men jag tycker det både är omständigare och resultatet är ofta mindre "kladd".
Få kakor är så beroende av tiden i ugnen som just kladdkaka är. En minut eller två kan göra den godaste kakan helt torr och tråkig, så testa gärna lite olika tider för att se vad som passar just din ugn.
Kladdkaka kan även göras med toscatäcke.
-
Kycklinggryta med stark curryEn kycklingrätt med mycket smak av curry. Rensar man kycklingen i förväg så är den också väldigt snabblagad. Har även testat att göra med quorn-bitar istället för kyckling, blir ännu snabbare och även vegetarisk om man också byter ut buljongen till grönsaksbuljong.
-
Köttbullar med baconVäldigt goda köttbullar, har fått väldigt bra betyg de gånger jag bjudit på dom. En "hemlig" ingrediens som gör dom extra goda är att mixa torkade trattkantareller och ha i pulvret i både köttbullar och sås.
-
PannkakorEtt av momenten i beskrivningen nedan är att låta smeten svälla i ca 30 minuter innan pannkakorna gräddas. Detta görs för att ge mjölet tid att ta upp en del av vätskan, vilket leder till att smeten blir tjockare. Pannkakorna blir då godare och det blir också lättare att steka dom då dom håller ihop bättre i stekpannan.
-
PinocchiotårtaDenna populära tårta har många namn; den kallas även ofta Brittatårta och Glömmingetårta. Släktens väldigt lokala namn är Veratårta, då jag misstänker att det var just Veras favorit-tårta när vi växte upp. Tårtan kan fyllas/garneras med lite vad man känner för; exempelvis jordgubbar, smultron, hallon eller liknande.
-
SemlorAtt göra riktigt goda semlor tar tid! Bearbeta gärna degen länge, och låt den sedan jäsa i lugn och ro. Ett annat tips är att smaken från kardemumman kommer mer till sin rätt om man köper hel kardemumma och mortlar den själv. Har du tid så gör gärna även egen mandelmassa.
Det här receptet använder kall mjölk och längre jäsning, men man kan också använda fingervarm mjölk (37 grader) och då istället endast jäsa ca 30 minuter.
De här semlorna är något mindre än i många andra recept, men ändå inte på något vis särskilt små. På en av bilderna nedan visas tre olika storlekar på semlor, där den längst till vänster är standard-storleken i det här receptet (100 gram deg per bulle). Mellan-storleken är 75 gram, medans den minsta (minisemlan) endast är 50 gram. På bilden här bredvid visas mini-semlan.
Rundriva semlor:
Se gärna när Sara från Solhaga Bageri visar i ett YouTube-klipp hur man rundriver semlor.Semmeldagen / fettisdagen infaller på följande datum (alltid på en tisdag):
2018: 13 februari
2019: 5 mars
2020: 25 februari -
UgnspannkakaEnkel pannkaka med bacon som tillagas i ugnen. Man kan även göra dubbel sats och tillaga den i en djup ugnsplåt istället.
-
VinbärskakaDen här kakan är väldigt snabblagad, då smeten inte ens skall röras ihop ordentligt. Den är även som godast när den inte är helt färdiglagad i mitten, så det blir lite som kladdkaka.
Kakan går även under namnet hastkaka.
-
VåfflorFörr i tiden var den 25:e mars varje år en helgdag, kallad Vårfrudagen. Numera är dagen mer känd som våffeldagen och är en populär dag att äta våfflor på. I vår familj så är våfflor mer något man äter någon gång i månaden, ofta då kylskåpet i övrigt är tomt på ingredienser eller orken inte riktigt finns där att laga en större middag.
Våfflor serveras med fördel med vispad grädde, socker och olika sorters sylt.