Salt

  • En deciliter väger 125 gram
  • En matsked väger 18.75 gram
  • En tesked väger 6.25 gram

Recept

  • Amerikanska Pannkakor
    Amerikanska pannkakor är tjockare är vanliga pannkakor. De här är lite sötare, gott till en lyxig frukost. Receptet är för åtta stycken pannkakor av storleken ungefär som stekta ägg.
  • Ants climbing trees
    En mycket smakrik kinesisk rätt med nötfärs och glasnudlar. Flera ingredienser köps i en asiatisk livsmedelsbutik.
  • Bolognese på svarta linser ★★★★★
    Detta kan mycket väl vara det godaste vegetariska recept jag lagat! I orginalreceptet står det att man kan mixa grytan för att få en slätare konsistens, men jag tycker själv att den blir godare om man låter den vara som den är. Är gott med tuggmotståndet i linserna.

    Bolognesen görs på svarta belugalinser, vilket kan vara lite klurigt att hitta. Fick besöka tre rätt stora matvaruaffärer innan jag till slut hittade dom.

    Receptet kommer från den vegetariska kokboken "Mera Vego – mat för hela familjen" - meravego.se

  • Bullar ★★★☆☆
    Föredrar själv kardemummabullar, men receptet inkluderar även en variant med traditionell kanel-fyllning. Man kan även byta ut kardemumma/kanel mot vaniljsocker och göra ljuvliga vaniljbullar.
  • Enkel pasta carbonara ★★★★☆
    Snabblagad pastarätt med bacon. Går även bra att göra med annan ost än parmesanost, men ta gärna någon med lite mer smak än vanlig hushållsost.
  • Guacamole
    Guacamole, precis som äpplen, oxiderar och brunfärgas efter ett tags förvaring. Det är inte farligt, men får inte samma aptitliga gröna smak som när den är färsk. Ett par timmar i kylen går bra, men det blir märkbart brunt om man sparar den till nästa dag.

    Jag har inte testat själv, men enligt ett tips på siten thekitchn.com så kan man förhindra oxidationen genom att släta till guacamolen och hälla över ett tunt lager med vatten innan man förvarar den i kylskåpet. Häll bort vattnet innan servering.

  • Gurkmajonnäs
    Gurkmajonnäs är ett gott och snabblagat tillbehör som man kan ha till bland annat korv i bröd.
  • Hamburgerbröd
    Stefan från hamburgare.org har lagt ner mycket tid att ta fram det perfekta hamburgerbrödet. Detta recept är inte det bästa, men det är lätt att göra och bröden blir väldigt mjuka och goda. Hans "hamburgerbröd utan dess like" kan vara bättre, men kräver lite mer jobb (och i hans andra variant också lite ovanliga ingredienser).

    Ännu mjukare hamburgerbröd (detta recept):
    http://www.hamburgare.org/potatisfrallor-ett-annu-mjukare-hamburgerbrod/

    Hamburgerbröd utan dess like:
    http://www.hamburgare.org/hamburgerbrod-utan-dess-like-videoinlagg/

  • Kolakakor ★★★★★
    Kolakakor, även kallade sirapskakor, är en av mina favoritkakor! De är lättlagade små kakor med kolasmak. Kakorna hårdnar efter att man tagit ut dom ur ugnen, så låt dom inte vara inne för länge om du vill ha sega kolakakor. Testa dig fram för att få det resultat du är ute efter.
  • Korv Stroganoff ★★★★★
    Korv Stroganoff är en lättlagad och ofta väldigt uppskattad korvgryta. Vill man så kan man ha lite extra ingredienser, exempelvis några champinjoner eller ett par morötter.
  • Köttbullar med bacon ★★★★★
    Väldigt goda köttbullar, har fått väldigt bra betyg de gånger jag bjudit på dom. En "hemlig" ingrediens som gör dom extra goda är att mixa torkade trattkantareller och ha i pulvret i både köttbullar och sås.
  • Lasagne ★★★★★
    Underbart god lasagne som görs på köttfärssås-receptet, bechamelsås och ost. Köttfärssåsen och bechamelsåsen smakar mycket i sig, så vanlig hushållsost fungerar bra. Eller prästost.

    Ta gärna ut lasagnen lite innan plattorna är helt mjuka, då dom mjuknar efter ugnen på grund av värmen och all vätska som finns i lasagnen.

  • Limesås
    En yoghurtbaserad sås med lime och honung. Såsen passar till mycket; grillat, fisk, buffé med mera.
  • Marinerade räkor
    Räkor marinerade i chili, chilisås, honung och diverse kryddor. En av mina tapas-favoriter.
  • Morotssoppa
    Enkel soppa på morötter, potatis och palsternacka.
  • Napolitansk Pizzadeg ★★★★★
    Receptet nedan kommer från ett YouTube-klipp med Vito Iacopelli och Pro Home Cooks. Rekommenderas starkt att titta på innan du bakar!
  • Pannkakor ★★★★★
    Ett av momenten i beskrivningen nedan är att låta smeten svälla i ca 30 minuter innan pannkakorna gräddas. Detta görs för att ge mjölet tid att ta upp en del av vätskan, vilket leder till att smeten blir tjockare. Pannkakorna blir då godare och det blir också lättare att steka dom då dom håller ihop bättre i stekpannan.
  • Picklad rödlök
    Syrlig men söt picklad rödlök. Gott som tillbehör till många olika sorters middagar.

    Vill man använda gurka istället för rödlök så koka inte vätskan. "Slarvskala" gurkan, skiva den med en osthyvel och lägg den sedan i lagen.

  • Pinnbröd
    Snabbt bröd på bakpulver som man grillar på pinne över öppen eld. Tycker det här är mer ett roligt tillbehör till när man grillar korv, inte att man använder det istället för vanligt korvbröd. Mängden deg per portion är därmed satt rätt lågt i receptet (0.5 deciliter mjöl per person).
  • Pizzasallad ★☆☆☆☆
    Pizzasalladen blir mycket godare om den får stå till sig länge, så gör den gärna dagen innan den skall ätas och låt den stå i kylskåpet ett dygn.
  • Plommonchutney med ingefära, chili och citron ★★★★☆
    Det här är en söt chutney med hetta från chilin. Tyckte själv den var för stark när jag först smakade, men som tillbehör till en middag var den alldeles lagom. Namnet till trots så innehåller plommonchutneyn tyvärr inte så mycket plommon, så om man letar efter ett recept för att göra åt litervis med plommon på så kan man få äta chutney ett bra tag!
  • Potatisgratäng ★★★★☆
    Det här är en krämig och god potatisgratäng som är enkel att tillaga; potatisen kokas inte separat innan gratängen gratineras. Om man vill så kan man strö över ströbröd på toppen, vilket ger ett krispigt och gott täcke.

    Om man skall använda fast eller mjölig potatis finns det många åsikter om, men vad jag läst så är det oftast fast potatis som rekommenderas. Men med det sagt så fungerar säkert mjölig också.

  • Potatismos ★★★★★
    Det finns ett par knep för att göra riktigt god potatismos; använd mjölig potatis och varm mjölk. Tycker själv muskotnöt är en given ingrediens i potatismos, men det är förstås valfritt.

    Om du får potatismos över och vill spara till en matlåda så blanda den med mer mjölk innan du ställer den i kylen. Potatisen kommer att dra åt sig vätska under tiden i kylskåpet, så om man redan innan blandar ut den så blir konsistensen lagom när man värmt matlådan igen.

  • Risgrynsgröt ★★★★★
    Klassisk gröt runt jul, men fungerar året om. Dela gärna kanelstången på längden med en matkniv, då får gröten mer smak av kanelen.
  • Scones ★★★★★
    Scones är ett snabbt och enkelt bröd som bakas med bakpulver istället för jäst. Detta gör att det inte behöver jäsa innan det gräddas, vilket förkortar tiden det tar att göra brödet.

    Receptet nedan är för fyra runda scones-kakor.

  • Semlor ★★★★★
    Att göra riktigt goda semlor tar tid! Bearbeta gärna degen länge, och låt den sedan jäsa i lugn och ro. Ett annat tips är att smaken från kardemumman kommer mer till sin rätt om man köper hel kardemumma och mortlar den själv. Har du tid så gör gärna även egen mandelmassa.

    Det här receptet använder kall mjölk och längre jäsning, men man kan också använda fingervarm mjölk (37 grader) och då istället endast jäsa ca 30 minuter.

    De här semlorna är något mindre än i många andra recept, men ändå inte på något vis särskilt små. På en av bilderna nedan visas tre olika storlekar på semlor, där den längst till vänster är standard-storleken i det här receptet (100 gram deg per bulle). Mellan-storleken är 75 gram, medans den minsta (minisemlan) endast är 50 gram. På bilden här bredvid visas mini-semlan.

    Rundriva semlor:
    Se gärna när Sara från Solhaga Bageri visar i ett YouTube-klipp hur man rundriver semlor.

    Semmeldagen / fettisdagen infaller på följande datum (alltid på en tisdag):
    2018: 13 februari
    2019: 5 mars
    2020: 25 februari

  • Stekt fläsk med löksås
    Klassisk svensk husmanskost. Gott!
  • Tomatsås till pizza ★★★★★
    Enkel och god tomatsås till pizza. Tomatsåsen behöver inte koka (det görs ändå i ugnen på pizzan), mixa bara med en stavmixer och sedan är den klar att användas.

    Får man tomatsås över så går det bra att frysa, förslagsvis i en form för stora isbitar - så kan man ta fram så mycket man behöver nästa gång. Överbliven tomatsås går också bra att använda i andra rätter, exempelvis köttfärssås.

  • Ugnspannkaka
    Enkel pannkaka med bacon som tillagas i ugnen. Man kan även göra dubbel sats och tillaga den i en djup ugnsplåt istället.
  • Vetetortillas
    Vetetortillas som man kan ha till exempelvis tacos. Dom blir ungefär som medium-storleken av de man köper i affären, men går förstås att göra lite större eller mindre genom att dela degen i färre eller fler delar. Se till att täcka dom med en bakduk efter att dom gräddats för att behålla fukten och mjukheten.
  • Våfflor ★★★★★
    Förr i tiden var den 25:e mars varje år en helgdag, kallad Vårfrudagen. Numera är dagen mer känd som våffeldagen och är en populär dag att äta våfflor på. I vår familj så är våfflor mer något man äter någon gång i månaden, ofta då kylskåpet i övrigt är tomt på ingredienser eller orken inte riktigt finns där att laga en större middag.

    Våfflor serveras med fördel med vispad grädde, socker och olika sorters sylt.

  • Äppelpaj med knäckig smuldeg
    Detta är en smuläppelpaj med sirap i smuldegen, vilket ger den en knaprig och god knäck-smak.

    Använd gärna vinteräpplen i pajen, då dom ofta är lite syrligare.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort