Surdegsgrund

Surdegsgrund Markeringarna visar antal timmar sedan matning.

Följ Martin Johanssons Lilla Surdegsskola för att lära dig hur man startar en surdeg.

Receptet vetesurdeg visar hur man matar surdegen.

Recept

 • Pizzadeg på surdeg ★★★★★
  Detta är Tareqs recept på pizzadeg med surdeg. Väldigt lättarbetad deg som ger fluffiga och goda pizzor. Rekommenderas!
 • Surdegsbröd ★★★★★
  Detta är ett ljust bröd gjort med surdeg istället för jäst. Brödet behöver inte knådas i någon maskin, utan viks endast med händerna några gånger under jäsningen. Väldigt lite arbetsinsats, men dock så behövs istället massor av tid; ca 3.5 timmar på kvällen och sedan jäsning över natten.

  Vikningen går till så här: blöt ner händerna något och ta sedan tag i degen vid kanten av bunken. Dra sedan degen uppåt så att den sträcks och vik den över resten av degen. Vrid sedan bunken ett kvarts varv och upprepa vikningen. Gör detta 5-6 gånger.

  Använd helst en baksten för bäst resultat.

  Receptet kommer från Martin Johanssons bok Bröd och Pizza. Hans hemsida paindemartin.se, samt gamla blogg paindemartin.blogspot.se, innehåller massor av recept och tips.

 • Vetesurdeg ★★★★★
  En surdeg matas innan man bakar på den för att den skall vara så pigg som möjligt, samt för att man skall få till rätt mängd till baket. Det här receptet visar endast hur surdegsgrunden matas, vill du starta en ny surdeg så rekommenderas Martin Johanssons Lilla Surdegsskola.

  Surdegsgrund förvaras i kylskåpet i upp till en vecka om man skall baka på den, men har den stått längre än det så är det bättre att mata en extra gång innan man bakar. Om det har bildats lite vätska på toppen av surdegen i kylen så häll av den innan du matar surdegen.

Kommentarer

Maria   Augusti 2021

Surdegsgrund är för mig min ständigt pågående surdeg i kylskåpet. Jag trodde att man måste göra en fördeg innan man bakar, men i receptet står det bara "surdegsgrund" i surdegen. Behövs ingen fördeg??

Svara

Av: - Ändra | Ta bort