Gör gärna lasagne på köttfärssåsen.
Recept
-
Bolognese / köttfärssåsKöttfärssåsen bör kokas 2-3 timmar för att den skall bli riktigt god, så det här är mer ett helg-projekt än en snabblagad vardagsmiddag. Då koktiden är så lång så är receptet väl tilltaget (2kg köttfärs), så det blir antingen många runt middagsbordet eller många middagar i frysen. Det finns även ett recept på mer snabblagad köttfärssås.
-
Bolognese på svarta linserDetta kan mycket väl vara det godaste vegetariska recept jag lagat! I orginalreceptet står det att man kan mixa grytan för att få en slätare konsistens, men jag tycker själv att den blir godare om man låter den vara som den är. Är gott med tuggmotståndet i linserna.
Bolognesen görs på svarta belugalinser, vilket kan vara lite klurigt att hitta. Fick besöka tre rätt stora matvaruaffärer innan jag till slut hittade dom.
Receptet kommer från den vegetariska kokboken "Mera Vego – mat för hela familjen" - meravego.se
-
-
Enkel pasta carbonaraSnabblagad pastarätt med bacon. Går även bra att göra med annan ost än parmesanost, men ta gärna någon med lite mer smak än vanlig hushållsost.
-
-
GuacamoleGuacamole, precis som äpplen, oxiderar och brunfärgas efter ett tags förvaring. Det är inte farligt, men får inte samma aptitliga gröna smak som när den är färsk. Ett par timmar i kylen går bra, men det blir märkbart brunt om man sparar den till nästa dag.
Jag har inte testat själv, men enligt ett tips på siten thekitchn.com så kan man förhindra oxidationen genom att släta till guacamolen och hälla över ett tunt lager med vatten innan man förvarar den i kylskåpet. Häll bort vattnet innan servering.
-
GurkmajonnäsGurkmajonnäs är ett gott och snabblagat tillbehör som man kan ha till bland annat korv i bröd.
-
Korv StroganoffKorv Stroganoff är en lättlagad och ofta väldigt uppskattad korvgryta. Vill man så kan man ha lite extra ingredienser, exempelvis några champinjoner eller ett par morötter.
-
Korvgryta med currySnabb och enkel korvgryta med wienerkorv. Går säkert bra att göra med falukorv också.
-
-
KycklinggratängEn lättlagad gratäng med grillad kyckling, paprika och ananas. Går förstås att variera grönsakerna efter smak genom att tillsätta till exempel sparris, champinjoner eller andra grönsaker.
-
Köttbullar med baconVäldigt goda köttbullar, har fått väldigt bra betyg de gånger jag bjudit på dom. En "hemlig" ingrediens som gör dom extra goda är att mixa torkade trattkantareller och ha i pulvret i både köttbullar och sås.
-
Köttfärssås (snabblagad)Det här är en mer snabblagad variant av köttfärsås. Du kan också välja att göra en lite lyxigare variant på bolognese / köttfärssås, eller kanske istället en vegetarisk bolognese på svarta linser.
-
LasagneUnderbart god lasagne som görs på köttfärssås-receptet, bechamelsås och ost. Köttfärssåsen och bechamelsåsen smakar mycket i sig, så vanlig hushållsost fungerar bra. Eller prästost.
Ta gärna ut lasagnen lite innan plattorna är helt mjuka, då dom mjuknar efter ugnen på grund av värmen och all vätska som finns i lasagnen.
-
LimesåsEn yoghurtbaserad sås med lime och honung. Såsen passar till mycket; grillat, fisk, buffé med mera.
-
-
Marinerade räkorRäkor marinerade i chili, chilisås, honung och diverse kryddor. En av mina tapas-favoriter.
-
MorotssoppaEnkel soppa på morötter, potatis och palsternacka.
-
PizzasalladPizzasalladen blir mycket godare om den får stå till sig länge, så gör den gärna dagen innan den skall ätas och låt den stå i kylskåpet ett dygn.
-
PotatisgratängDet här är en krämig och god potatisgratäng som är enkel att tillaga; potatisen kokas inte separat innan gratängen gratineras. Om man vill så kan man strö över ströbröd på toppen, vilket ger ett krispigt och gott täcke.
Om man skall använda fast eller mjölig potatis finns det många åsikter om, men vad jag läst så är det oftast fast potatis som rekommenderas. Men med det sagt så fungerar säkert mjölig också.
-
Stekt fläsk med löksåsKlassisk svensk husmanskost. Gott!
-
-
-
Tomatsås till pizzaEnkel och god tomatsås till pizza. Tomatsåsen behöver inte koka (det görs ändå i ugnen på pizzan), mixa bara med en stavmixer och sedan är den klar att användas.
Får man tomatsås över så går det bra att frysa, förslagsvis i en form för stora isbitar - så kan man ta fram så mycket man behöver nästa gång. Överbliven tomatsås går också bra att använda i andra rätter, exempelvis köttfärssås.