Mos Färdigt mos. Lilla skålen innehåller de kärnor och skal som blev över.

★★★★★  

#Saft och Sylt

Receptet beskriver hur man gör äppelmos med hjälp av en köksassistent med passertillsats. Moset blir mycket godare på det sättet, då mycket av äppelsmaken sitter i skalet och kärnhuset. Det gör också att moset får en fin färg om man använder röda äpplen. Godast mos blir det också om man gör det på vinteräpplen av lite syrligare sort, exempelvis Ingrid Marie.

Första gången jag gjorde äppelmos så hade jag en burk med köpt mos i kylen. Den kastades ett par veckor senare när jag kom fram till att den mest smakade pappersmassa i jämförelse...

Tre kilo äppelbitar är ca sex liter.

Ingredienser

3 kilo äpplen 3000 gram
3 deciliter vatten 300 gram
socker, 2dl per liter mos
askorbinsyra, enligt förpackning

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

  1. Skölj äpplen (3 kg = 3000 g), dela och skär bort området där pinnen och blomfästet suttit. Låt skal och kärnhuset vara kvar, det ger mycket smak och färg.
  2. Dela äpplena i mindre bitar och lägg över i en stor gryta.
  3. Tillsätt vatten (3 dl = 300 g), koka tills äpplena har mjuknat något (koka inte för länge, tycker det gör att en del smak försvinner).
  4. Kör äppelbitarna och eventuellt vatten genom köksassitenten med en passertillsats.
  5. När du är klar så kör alla skal och kärnor en gång till genom assistenten.
  6. Häll över moset i en ny gryta.
  7. Tillsätt socker, ca två deciliter socker per liter mos. Koka upp så att sockret löses upp.
  8. Häll över ett par deciliter mos i en liten skål. Tillsätt askorbinsyra, ca 1 krm per liter mos. Blanda. Rör sedan ner blandningen i den stora grytan.
  9. Häll över i plastpåsar eller burkar när moset kallnat något. Förvara i frysen.

Bilder

  • Äpplen Grannens äppelträd.
  • Äppelbitar Äppelbitar.
  • Köksassistent Köksassistent med passertillsats
  • Mos Färdigt äppelmos, samt resterna efter passeringen.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort