
4 timmar
Köttfärssåsen bör kokas 2-3 timmar för att den skall bli riktigt god, så det här är mer ett helg-projekt än en snabblagad vardagsmiddag. Då koktiden är så lång så är receptet väl tilltaget (2kg köttfärs), så det blir antingen många runt middagsbordet eller många middagar i frysen. Det finns även ett recept på mer snabblagad köttfärssås.
Gör gärna lasagne på köttfärssåsen.
port
Ingredienser
2 kilo | nötfärs | 2000 gram |
2 styck | gul lök | 2 styck |
1 paket | bacon | 140 gram |
50 gram | rotselleri | 50 gram |
4 klyftor | vitlök | 4 klyftor |
0.5 matsked | oregano | 0.5 matsked |
0.5 matsked | basilika | 0.5 matsked |
1 matsked | svartpeppar | 1 matsked |
0.5 tesked | kummin | 0.5 tesked |
3–4 tesked | sambal oelek | 3–4 tesked |
0.5 deciliter | sojasås | 70 gram |
1.5 deciliter | chilisås (tomatsås) | 150 gram |
3 paket | krossade tomater | 1500 gram |
3 styck | lagerblad | 3 styck |
2 styck | köttbuljongtärning | 2 styck |
4 deciliter | rödvin, torrt | 4 deciliter |
1 tesked | socker | 4.5 gram |
1–2 matsked | röd vinäger | 1–2 matsked |
Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.
abc | aBc | ABC
Beskrivning
- Häll ner krossade tomater (3 paket = 1500 g) i en stor gryta.
- Hacka gul lök (2 st) och skär selleri (50 g) i små små bitar. Stek tills löken blivit mjuk, och lägg sedan över i grytan.
- Skär bacon (1 paket = 140 g) i små bitar och stek i stekpanna. Den behöver inte knaperstekas. Lägg över i grytan, sätt på plattan om du inte gjort det.
- Tillsätt resten av ingredienserna i grytan:
- vitlök (4 klyftor), hackad
- oregano (0.5 msk)
- basilika (0.5 msk)
- kummin (0.5 tsk)
- svartpeppar (1 msk), mald
- sambal oelek (3–4 tsk)
- lagerblad (3 st)
- köttbuljongtärning (2 st)
- socker (1 tsk = 4.5 g)


Servera med pasta och riven parmesanost.
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
Bilder
-
Krossade tomater och kryddor.
-
Reducerar soja, chilisås och vin.
-
Grovstekt köttfärs.
-
Finfördelad stekt köttfärs.
-
Köttfärssås kokar.
-
Serverad köttfärssås med pasta.