Bolognese / köttfärssås

☆☆☆☆☆   4 timmar 

#Middagar

Köttfärssåsen bör kokas 2-3 timmar för att den skall bli riktigt god, så det här är mer ett helg-projekt än en snabblagad vardagsmiddag. Då koktiden är så lång så är receptet väl tilltaget (2kg köttfärs), så det blir antingen många runt middagsbordet eller många middagar i frysen. Det finns även ett recept på mer snabblagad köttfärssås.

Gör gärna lasagne på köttfärssåsen.

port

Ingredienser

2 kilo nötfärs 2000 gram
2 styck gul lök 2 styck
1 paket bacon 140 gram
50 gram rotselleri 50 gram
4 klyftor vitlök 4 klyftor
0.5 matsked oregano 0.5 matsked
0.5 matsked basilika 0.5 matsked
1 matsked svartpeppar 1 matsked
0.5 tesked kummin 0.5 tesked
3–4 tesked sambal oelek 3–4 tesked
0.5 deciliter sojasås 70 gram
1.5 deciliter chilisås (tomatsås) 150 gram
3 paket krossade tomater 1500 gram
3 styck lagerblad 3 styck
2 styck köttbuljongtärning 2 styck
4 deciliter rödvin, torrt 4 deciliter
1 tesked socker 4.5 gram
1–2 matsked röd vinäger 1–2 matsked

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

  1. Häll ner krossade tomater (3 paket = 1500 g) i en stor gryta.
  2. Hacka gul lök (2 st) och skär selleri (50 g) i små små bitar. Stek tills löken blivit mjuk, och lägg sedan över i grytan.
  3. Skär bacon (1 paket = 140 g) i små bitar och stek i stekpanna. Den behöver inte knaperstekas. Lägg över i grytan, sätt på plattan om du inte gjort det.
  4. Tillsätt resten av ingredienserna i grytan:
    1. vitlök (4 klyftor), hackad
    2. oregano (0.5 msk)
    3. basilika (0.5 msk)
    4. kummin (0.5 tsk)
    5. svartpeppar (1 msk), mald
    6. sambal oelek (3–4 tsk)
    7. lagerblad (3 st)
    8. köttbuljongtärning (2 st)
    9. socker (1 tsk = 4.5 g)
  5. Stek nötfärs (2 kg = 2000 g) i omgångar, inte för mycket åt gången så att färsen kokar, och lägg över i grytan. Tips: stek större bitar och finfördela med en potatisstöt.
  6. Häll tomatsås (1.5 dl = 150 g) och sojasås (0.5 dl = 70 g) i stekpannan och låt koka ett par minuter. Tillsätt rödvin (4 dl) och reducera till hälften. Häll sedan över i grytan.
  7. Koka på låg värme under lock i 2 till 4 timmar. Tillsätt vatten vid behov.
  8. Tillsätt röd vinäger (1–2 msk).

Servera med pasta och riven parmesanost.

Bilder

  • Krossade tomater och kryddor.
  • Reducerar soja, chilisås och vin.
  • Grovstekt köttfärs.
  • Finfördelad stekt köttfärs.
  • Köttfärssås kokar.
  • Serverad köttfärssås med pasta.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort