
Cheesecake är en väldigt god efterrätts-kaka. Kakan förvaras i frysen, så den kan förberedas långt i förväg och bara tas fram en stund innan servering.
port
Ingredienser
3 styck | ägg | 3 styck |
1.5 deciliter | socker | 135 gram |
2 tesked | vaniljsocker | 5.5 gram |
200 gram | philadelphiaost | 200 gram |
3 deciliter | grädde | 300 gram |
10 styck | digestivekex | 10 styck |
1 styck | citron, ekologisk | 1 styck |
Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.
abc | aBc | ABC
Beskrivning
- Separera äggen (3 st), häll gulorna i en stor skål och vitorna i en liten skål.
- Tillsätt socker (1.5 dl = 135 g) och vaniljsocker (2 tsk = 5.5 g) till äggulan. Vispa till en ljus pösig smet.
- Tillsätt philadelphiaost (200 g) till smeten, blanda.
- Vispa grädde (3 dl = 300 g) i en tredje bunke. Häll över i smeten och blanda.
- Tvätta och riv skalet från citron (1 st). Riv endast det yttersta gula lagret, inte det vita (det ger en besk bismak).
- Pressa även ur citron-saften. Tillsätt både rivet skal och saft till smeten. Blanda. Smaka gärna och tillsätt mer citron om det behövs.
- Vispa äggvitan till ett hårt skum. Rör försiktigt ner äggviteskummet i smeten.
- Krossa kexen i en mixer eller med en gaffel.
- Lägg hälfen av kexsmulorna i en rund form med löstagbar kant. Häll över smeten och bred ut den jämnt i formen. Strö över resten av kexsmulorna.
- Förvara i frysen i minst fyra timmar.
Tag ut cheesecaken ca 15-30 minuter före servering.
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
Bilder
-
Smör och socker blandat.
-
Färdig smet och krossade kex.
-
Cheesecake, här i fyra glas istället för en form (1/3 av grund-receptet).