Focaccia

★★★★★  

#Bröd

Enligt mig är focaccia den godaste sortens bröd man kan göra, och med rosmarin på blir det gudomligt gott! Bakar ofta focaccia och har till grillad mat. Focaccia torkar snabbt så baka gärna samma dag som det skall ätas. Förvara det som blir över i en plastpåse, brukar gå bra att äta även efter ett dygn men senare än det så blir det snabbt sämre.

Grundreceptet nedan är till en halv plåt. Experimentera gärna med mängden deg utefter vilken form du använder, då brödet blir saftigare om det blir lite högre. Har även med bra resultat gjort focaccia i muffinsform av teflon.

Rosmarin är för övrigt en av de örtkryddor som man kan odla själv hemma utan växthus, och det är lätt att torka och förvara så att man har hela året.

st

Ingredienser

0.5 paket jäst 25 gram
3 deciliter ljummet vatten 300 gram
0.5 deciliter olivolja 45 gram
2 matsked honung 36 gram
1 matsked flingsalt 12 gram
7.5 deciliter vetemjöl special 450 gram
Tillbehör
4 kvistar färsk rosmarin 4 kvistar
1–2 matsked olivolja 13.5–27 gram
1–2 tesked flingsalt 4–8 gram

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

  1. Grundreceptet är för en halvplåt.
  2. Häll ljummet vatten (3 dl = 300 g) i en bunke och rör ner jästen (0.5 paket = 25 g).
  3. Blanda ner olivolja (0.5 dl = 45 g), honung (2 msk = 36 g) och flingsalt (1 msk = 12 g).
  4. Tillsätt vetemjöl special (7.5 dl = 450 g) och knåda i 5-10 minuter för hand. Degen är lös, så använd exempelvis en träsked.
  5. Täck bunken med plastfolie eller bakdug och jäs i 35 minuter till ungefär dubbel storlek.
  6. Sätt på ugnen på 230 grader.
  7. Olja in bakplåtspapper och lägg på en halvplåt. Strö över lite flingsalt.
  8. Häll degen på bakplåtspappret och dra ut den så den täcker plåten. Låt jäsa ca 30 minuter.
  9. Häll lite olivolja (1–2 msk = 13.5–27 g) i en skål, doppa fingrarna och gör några hål i degen. Lagom med ca fem centimeters mellanrum.
  10. Dela rosmarin (4 kvistar) i mindre bitar och rör ner i oljan. Fördela sedan olja och rosmarin över degen. Strö till sist över flingsalt (1–2 tsk = 4–8 g).
  11. Baka ut brödet mitt i ugnen tills det fått fin färg; ca tio minuter.

Bilder

  • Ingredienser Ingredienser exklusive mjöl.
  • Alla ingredienser.
  • Knådar degen med en träslev
  • Degen färdig för jäsning.
  • Degen har jäst klart.
  • Redo för att gräddas.
  • Färdigt bröd.
  • Focaccia

Kommentarer

Lilian   Juni 2021

Vilken tem bör den ha för att vara klar?

Svara
Tobias   Augusti 2020

En Focaccia ska vara hård på utsidan men mjuk på insidan

Svara
jefi   Augusti 2020

Ja, Jag vet det

Av: - Ändra | Ta bort