
Enligt mig är focaccia den godaste sortens bröd man kan göra, och med rosmarin på blir det gudomligt gott! Bakar ofta focaccia och har till grillad mat. Focaccia torkar snabbt så baka gärna samma dag som det skall ätas. Förvara det som blir över i en plastpåse, brukar gå bra att äta även efter ett dygn men senare än det så blir det snabbt sämre.
Grundreceptet nedan är till en halv plåt. Experimentera gärna med mängden deg utefter vilken form du använder, då brödet blir saftigare om det blir lite högre. Har även med bra resultat gjort focaccia i muffinsform av teflon.
Rosmarin är för övrigt en av de örtkryddor som man kan odla själv hemma utan växthus, och det är lätt att torka och förvara så att man har hela året.
Ingredienser
0.5 paket | jäst | 25 gram |
3 deciliter | ljummet vatten | 300 gram |
0.5 deciliter | olivolja | 45 gram |
2 matsked | honung | 36 gram |
1 matsked | flingsalt | 12 gram |
7.5 deciliter | vetemjöl special | 450 gram |
Tillbehör |
||
4 kvistar | färsk rosmarin | 4 kvistar |
1–2 matsked | olivolja | 13.5–27 gram |
1–2 tesked | flingsalt | 4–8 gram |
Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.
abc | aBc | ABC
Beskrivning
- Grundreceptet är för en halvplåt.
- Häll ljummet vatten (3 dl = 300 g) i en bunke och rör ner jästen (0.5 paket = 25 g).
- Blanda ner olivolja (0.5 dl = 45 g), honung (2 msk = 36 g) och flingsalt (1 msk = 12 g).
- Tillsätt vetemjöl special (7.5 dl = 450 g) och knåda i 5-10 minuter för hand. Degen är lös, så använd exempelvis en träsked.
- Täck bunken med plastfolie eller bakdug och jäs i 35 minuter till ungefär dubbel storlek.
- Sätt på ugnen på 230 grader.
- Olja in bakplåtspapper och lägg på en halvplåt. Strö över lite flingsalt.
- Häll degen på bakplåtspappret och dra ut den så den täcker plåten. Låt jäsa ca 30 minuter.
Häll lite olivolja (1–2 msk = 13.5–27 g) i en skål, doppa fingrarna och gör några hål i degen. Lagom med ca fem centimeters mellanrum.
- Dela rosmarin (4 kvistar) i mindre bitar och rör ner i oljan. Fördela sedan olja och rosmarin över degen. Strö till sist över flingsalt (1–2 tsk = 4–8 g).
Baka ut brödet mitt i ugnen tills det fått fin färg; ca tio minuter.
Bilder
-
Ingredienser exklusive mjöl.
-
Alla ingredienser.
-
Knådar degen med en träslev
-
Degen färdig för jäsning.
-
Degen har jäst klart.
-
Redo för att gräddas.
-
Färdigt bröd.
-
Focaccia
Vilken tem bör den ha för att vara klar?
SvaraEn Focaccia ska vara hård på utsidan men mjuk på insidan
SvaraJa, Jag vet det