
Stefan från hamburgare.org har lagt ner mycket tid att ta fram det perfekta hamburgerbrödet. Detta recept är inte det bästa, men det är lätt att göra och bröden blir väldigt mjuka och goda. Hans "hamburgerbröd utan dess like" kan vara bättre, men kräver lite mer jobb (och i hans andra variant också lite ovanliga ingredienser).
Ännu mjukare hamburgerbröd (detta recept):
http://www.hamburgare.org/potatisfrallor-ett-annu-mjukare-hamburgerbrod/
Hamburgerbröd utan dess like:
http://www.hamburgare.org/hamburgerbrod-utan-dess-like-videoinlagg/
st
Ingredienser
5 deciliter | mjölk | 500 gram |
20 gram | jäst | 20 gram |
10 deciliter | vetemjöl special | 600 gram |
0.5 deciliter | potatismospulver | 0.5 deciliter |
0.333 deciliter | socker | 30 gram |
1 tesked | salt | 6.3 gram |
1 styck | ägg, vispat | 1 styck |
50 gram | smör | 50 gram |
Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.
abc | aBc | ABC
Beskrivning
Del ett
- Värm mjölk (5 dl = 500 g) tills den är fingervarm.
- Häll över mjölken i en bunke, tillsätt jäst (20 g). Rör om tills jästen löst upp sig.
- Tillsätt vetemjöl special (10 dl = 600 g) och potatismospulver (0.5 dl).
- Tillsätt socker (0.33 dl = 30 g), salt (1 tsk = 6.3 g), uppvispat ägg (1 st) och rumstempererat smör (50 g).
- Knåda i maskin i 10 minuter, eller 20 minuter för hand.
- Täck över bunken och låt jäsa 60 minuter, till ungefär dubbel storlek.
Del två
- Stjälp upp degen på ett bakbord. Dela i 13 delar, ca 95 gram per del.
- Knåda varje del, tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Enklast är att placera degen på bordet, kupa handen över och "rulla" degen i handflatan genom att röra handen i en cirkel.
- Placera degbollarna på ett bakplåtspapper och platta till dom lite. Dom kommer jäsa på både höjden och bredden.
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Låt jäsa ca 30-60 minuter beroende på hur varmt det är. Spraya bröden med vatten ett par gånger under jäsningen för att hålla ytan fuktig.
Del tre
- När bröden jäst klart; pensla dom med mjölk och ställ sedan in plåten mitt i ugnen. Låt grädda ca 12 minuter eller tills dom fått fin färg.
- Ta ut bröden, lägg dom på en bakduk, spraya med vatten och lägg sedan på en bakduk.
- Lägg ner bröden i en plastpåse så fort dom är svala nog att inte smälta plasten. Förslut påsen.
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆