Hovets tårta

☆☆☆☆☆  

#Tårtor

Hovets Tårta är en söt marängtårta, så det passar bra med jordgubbar på men annan frukt fungerar säkert också. Både marängen och krämen kan förberedas dagen innan, men tänk på att försvara marängen torrt (exempelvis i ugnen).

Tipsen på hur man gör maräng på ett bra sätt kommer från Leilas blogg på leila.se.

port

Ingredienser

Maräng
4 styck ägg, vitorna 4 styck
2.5 deciliter socker 225 gram
4 deciliter vårgårdaris 4 deciliter
Chokladkräm
1 deciliter mjölk 100 gram
2 matsked vetemjöl 18 gram
2 matsked kakao 12 gram
2 styck ägg, gulorna 2 styck
2 tesked vaniljsocker 5.5 gram
50 gram smör 50 gram
1 deciliter florsocker 1 deciliter
Garnering
3–4 deciliter grädde 300–400 gram
1 liter jordgubbar 1 liter

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

Marängen

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Ta fram en glasskål eller rostfri bunke, var noga att det inte finns något vatten eller fett på varken bunke eller visp.
  3. Tillsätt äggvitor (4 st), var noga med att inte få med något av gulan. Tänk på att endast hälften av gulorna skall användas i krämen.
  4. Vispa marängen fluffig, först med halva hastigheten tills skummet lyft ordentligt och sedan med full hastighet.
  5. Tillsätt socker (2.5 dl = 225 g), lite i taget, under vispning. Det förhindrar att marängen blir kompakt.
  6. När marängen är hård (bunken skall gå att hålla uppochner utan att marängen rinner ur) så rör försiktigt ner vårgårdariset (4 dl).
  7. Bred ut marängen på ett bakplåtspapper.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter.

Chokladkrämen

  1. Ta fram en liten kastrull och lägg i:
    1. mjölk (1 dl = 100 g)
    2. vetemjöl (2 msk = 18 g)
    3. kakao (2 msk = 12 g)
    4. äggulor (2 st)
  2. Koka upp snabbt under ständig omrörning. Krämen skall ha rätt hård konsistens, den kommer att mjukna senare.
  3. Låt krämen svalna ett par minuter.
  4. Rör ner smör (50 g) under omrörning, tillsätt sedan vaniljsocker (2 tsk = 5.5 g) och florsocker (1 dl).
  5. Ställ krämen i kylskåpet tills den kallnat.

Tårtan

  1. Vispa grädde (3–4 dl = 300–400 g).
  2. Dela marängen i två delar, lägg en halva på ett fat.
  3. Bred över krämen.
  4. Lägg på andra maräng-halvan.
  5. Bred över grädden.
  6. Garnera rikligt med jordgubbar (1 liter) eller annan frukt.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort