
Hovets Tårta är en söt marängtårta, så det passar bra med jordgubbar på men annan frukt fungerar säkert också. Både marängen och krämen kan förberedas dagen innan, men tänk på att försvara marängen torrt (exempelvis i ugnen).
Tipsen på hur man gör maräng på ett bra sätt kommer från Leilas blogg på leila.se.
port
Ingredienser
Maräng |
||
4 styck | ägg, vitorna | 4 styck |
2.5 deciliter | socker | 225 gram |
4 deciliter | vårgårdaris | 4 deciliter |
Chokladkräm |
||
1 deciliter | mjölk | 100 gram |
2 matsked | vetemjöl | 18 gram |
2 matsked | kakao | 12 gram |
2 styck | ägg, gulorna | 2 styck |
2 tesked | vaniljsocker | 5.5 gram |
50 gram | smör | 50 gram |
1 deciliter | florsocker | 1 deciliter |
Garnering |
||
3–4 deciliter | grädde | 300–400 gram |
1 liter | jordgubbar | 1 liter |
Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.
abc | aBc | ABC
Beskrivning
Marängen
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Ta fram en glasskål eller rostfri bunke, var noga att det inte finns något vatten eller fett på varken bunke eller visp.
- Tillsätt äggvitor (4 st), var noga med att inte få med något av gulan. Tänk på att endast hälften av gulorna skall användas i krämen.
- Vispa marängen fluffig, först med halva hastigheten tills skummet lyft ordentligt och sedan med full hastighet.
- Tillsätt socker (2.5 dl = 225 g), lite i taget, under vispning. Det förhindrar att marängen blir kompakt.
- När marängen är hård (bunken skall gå att hålla uppochner utan att marängen rinner ur) så rör försiktigt ner vårgårdariset (4 dl).
- Bred ut marängen på ett bakplåtspapper.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter.
Chokladkrämen
- Ta fram en liten kastrull och lägg i:
Tårtan
- Vispa grädde (3–4 dl = 300–400 g).
- Dela marängen i två delar, lägg en halva på ett fat.
- Bred över krämen.
- Lägg på andra maräng-halvan.
- Bred över grädden.
- Garnera rikligt med jordgubbar (1 liter) eller annan frukt.
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆