Knäck

☆☆☆☆☆  

#Kakor

Julgodis-klassiker. Koktiden avgör hur hård den färdiga knäcken blir.

st

Ingredienser

2 deciliter socker 180 gram
2 deciliter sirap, ljus 280 gram
2 deciliter grädde 200 gram
0–1 deciliter sötmandel 0–65 gram
flingsalt

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

  1. Blanda socker (2 dl = 180 g), sirap (2 dl = 280 g) och grädde (2 dl = 200 g) i en stor tjockbottnad kastrull.
  2. Låt koka upp och koka i 30-45 minuter. Tiden beror på hur mycket knäck det är och hur stor kastrullen är.
  3. Plocka upp knäckformarna på en plåt under tiden som knäcken kokar.
  4. Använd en ugnstermometer för att bestämma när knäcken är klar; 122 grader för mjuk knäck, 125-130 grader för lite hårdare knäck. Har man ingen ugnstermometer så kan man ta upp lite knäck med en tesked, kyla i ett glas kallt vatten och sedan testa hårdheten.
  5. Om du vill ha sötmandel (0–1 dl = 0–65 g) i, hacka den i lagom små bitar och tillsätt när knäcken är klar.
  6. Fördela knäcken i formarna. Antingen med en kanna eller något annat med en pip, eller med två skedar. Knäcken stelnar när den kallnar, så ju snabbare man är desto enklare är den att hantera.
  7. Om du vill, krossa flingsalt och strö över knäcken i formarna.

Bilder

  • Precis börjat koka
  • Snart färdig knäck
  • Knäck i formar. Några med flingsalt.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort