st
Ingredienser
2 deciliter | socker | 180 gram |
2 deciliter | sirap, ljus | 280 gram |
2 deciliter | grädde | 200 gram |
0–1 deciliter | sötmandel | 0–65 gram |
flingsalt |
Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.
abc | aBc | ABC
Beskrivning
- Blanda socker (2 dl = 180 g), sirap (2 dl = 280 g) och grädde (2 dl = 200 g) i en stor tjockbottnad kastrull.
- Låt koka upp och koka i 30-45 minuter. Tiden beror på hur mycket knäck det är och hur stor kastrullen är.
- Plocka upp knäckformarna på en plåt under tiden som knäcken kokar.
- Använd en ugnstermometer för att bestämma när knäcken är klar; 122 grader för mjuk knäck, 125-130 grader för lite hårdare knäck. Har man ingen ugnstermometer så kan man ta upp lite knäck med en tesked, kyla i ett glas kallt vatten och sedan testa hårdheten.
- Om du vill ha sötmandel (0–1 dl = 0–65 g) i, hacka den i lagom små bitar och tillsätt när knäcken är klar.
- Fördela knäcken i formarna. Antingen med en kanna eller något annat med en pip, eller med två skedar. Knäcken stelnar när den kallnar, så ju snabbare man är desto enklare är den att hantera.
- Om du vill, krossa flingsalt och strö över knäcken i formarna.
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
Bilder
-
Precis börjat koka
-
Snart färdig knäck
-
Knäck i formar. Några med flingsalt.