
Pepparkaksdeg bör förvaras minst ett dygn i kylen innan man bakar ut pepparkakorna, så gör degen en dag i förväg. Det går sedan att göra pepparkakorna så som man känner för; tunnare deg ger krispiga pepparkakor, men även tiden i ugnen påverkar färg och smak.
st
Ingredienser
4 deciliter | socker | 360 gram |
2 deciliter | sirap, ljus | 280 gram |
2 deciliter | vatten | 200 gram |
250 gram | smör | 250 gram |
2 matsked | kanel | 12 gram |
1 matsked | kardemumma, mald | 10.5 gram |
1 matsked | kryddnejlikor, malda | 1 matsked |
1 matsked | ingefära, mald | 1 matsked |
1 matsked | bikarbonat | 1 matsked |
15 deciliter | vetemjöl | 900 gram |
Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.
abc | aBc | ABC
Beskrivning
Pepparkaksdeg
- Ta fram en kastrull och tillsätt:
- kanel (2 msk = 12 g)
- kardemumma (1 msk = 10.5 g)
- kryddnejlikor (1 msk)
- ingefära (1 msk)


Pepparkakor
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär en bit deg och låt tallriken med resten av degen stå kvar i kylen.
- Mjöla bakbord och kavel lätt och kavla ut degen tunt. Använd pepparkaksfigurer och flytta sedan över figurerna till en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen tills dom fått fin färg, ca 5 minuter. Passa dom noga första gångerna då dom lätt bränns vid.
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
Blev en smidig deg som gick lätt att kavla ut efter 36h i kylskåpet. Blev tunna och smakrika pepparkakor.
Svara