Pinocchiotårta

☆☆☆☆☆  

#Tårtor

Denna populära tårta har många namn; den kallas även ofta Brittatårta och Glömmingetårta. Släktens väldigt lokala namn är Veratårta, då jag misstänker att det var just Veras favorit-tårta när vi växte upp. Tårtan kan fyllas/garneras med lite vad man känner för; exempelvis jordgubbar, smultron, hallon eller liknande.

Ingredienser

Sockerkaksbotten
175 gram smör 175 gram
1.5 deciliter socker 135 gram
3 styck ägg, gulorna 3 styck
1.5 deciliter mjölk 150 gram
2.25 deciliter vetemjöl 135 gram
3 tesked bakpulver 9 gram
Marängbotten
3 styck ägg, vitorna 3 styck
2.5 deciliter socker 225 gram
1.5 tesked vaniljsocker 4.1 gram
Garnering
100 gram hasselnötter eller mandelspån 100 gram
jordgubbar eller annan frukt
3–5 deciliter grädde 300–500 gram

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.

Sockerkaksbotten

  1. Vispa smör (175 g) och socker (1.5 dl = 135 g) fluffigt, ca 5-10 minuter.
  2. Blanda i och vispa så lite som möjligt:
    1. äggulor (3 st)
    2. mjölk (1.5 dl = 150 g)
    3. vetemjöl (2.25 dl = 135 g)
    4. bakpulver (3 tsk = 9 g)
  3. Smöra ett bakplåtspapper och bred ut smeten.

Marängbotten

  1. Ta fram en ny bunke och diska visparna.
  2. Vispa äggvitor (3 st) och socker (2.5 dl = 225 g) till maräng.
  3. Vänd försiktigt ner vaniljsocker (1.5 tsk = 4.1 g).
  4. Klicka ut och bred försiktigt marängen över sockerkaksbotten.
  5. Valfritt: strö över hackade hasselnötter (100 g) eller mandelspån över marängen.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.

Tårtan

  1. Dela tårtbotten i två delar.
  2. Vispa grädde (3–5 dl = 300–500 g) (lägre mängden om du endast har grädde mellan lagren, högre om du även har grädde ovanpå tårtan).
  3. Bred grädde över ena delen av tårtbotten. Lägg på jordgubbar, hallon, blåbär eller något helt annat.
  4. Lägg på övre lagret.
  5. Om du vill, bred över mer grädde och mer frukt.

Bilder

  • Sockerkakssmet
  • Sockerkaks-lagret.
  • Vispad maräng.
  • Maräng på sockerkakan.
  • Maräng-lagret klart.
  • Tårtbotten färdiggräddad.
  • Mellanlagret klart.
  • Färdig tårta.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort