Plommonchutney med ingefära, chili och citron

★★★★☆  

#Saft och Sylt #Tillbehör

Det här är en söt chutney med hetta från chilin. Tyckte själv den var för stark när jag först smakade, men som tillbehör till en middag var den alldeles lagom. Namnet till trots så innehåller plommonchutneyn tyvärr inte så mycket plommon, så om man letar efter ett recept för att göra åt litervis med plommon på så kan man få äta chutney ett bra tag!

st

Ingredienser

8 styck plommon 8 styck
2 styck röd lök 2 styck
3 matsked ingefära 3 matsked
1 styck chili 1 styck
1 styck citron 1 styck
4 matsked socker 54 gram
4 matsked honung 72 gram
2 matsked ättiksprit 30 gram
2 kryddmått salt 2.5 gram

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

  1. Ta fram en gryta och tillsätt:
    1. plommon (8 st), sköljda, urkärnade och skurna i tunna skivor
    2. röd lök (2 st), skurna i tunna skivor.
    3. chili (1 st), urkärnad och finhackad
    4. ingefära (3 msk), fint riven
  2. Tvätta citron (1 st) och finriv sedan det yttersta skalet (det vita i skalet skall inte vara med). Lägg det rivna skalet i grytan.
  3. Tillsätt sedan:
    1. socker (4 msk = 54 g)
    2. honung (4 msk = 72 g)
    3. ättiksprit (2 msk = 30 g)
    4. salt (2 krm = 2.5 g)
  4. Koka upp och låt puttra i ca 20-30 minuter. Rör om då och då vid behov.
  5. Häll upp chutneyn i väl rengjorda glasburkar och förvara dom sedan i kylskåpet.

Bilder

  • Plommon Plommon.
  • Ingredienser Ingredienser i gryta.
  • Chutneyn kokar.
  • Kokat klart.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort