
2 timmar
Riktigt god gryta, som även är förvånansvärt lättlagad. Om du hittar så ta gärna en lite större bit (eller två mindre) fransyska eller högrev, totalt ca 1.7 kilo. Koka gärna grytan länge; 2-3 timmar.
Jag frågade personalen på systembolaget vilken porter-öl som skall användas till portergryta och dom sa att "standard"-portern sedan länge, både på krogar och hemma, är Carnegie Porter. Den passar utmärkt till matlagning.
Om det blir sås över sila den och frys in den till senare tillfälle. Fungerar ypperligt till köttbullar.
Ingredienser
1.7–2 kilo | fransyska eller högrev | 1700–2000 gram |
2 styck | porter, 33cl-flaskor | 2 styck |
1.5 deciliter | svartvinbärssaft | 1.5 deciliter |
0.75 deciliter | sojasås, mörk | 105 gram |
4 styck | buljongtärningar, kött eller kalv | 4 styck |
2 styck | lagerblad | 2 styck |
0–1 tesked | timjan | 0–1 tesked |
10 styck | enbär | 10 styck |
10 styck | svartpepparkorn | 10 styck |
2 styck | gul lök | 2 styck |
4 styck | morötter | 4 styck |
4 deciliter | grädde | 400 gram |
4 matsked | vetemjöl | 36 gram |
Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.
abc | aBc | ABC
Beskrivning
- Ta fram en stor gryta, tillsätt:
porter-öl (2 st)
- svartvinbärssaft (1.5 dl), outspädd
- sojasås (0.75 dl = 105 g)
- buljongtärning (4 st)
- lagerblad (2 st)
- timjan (0–1 tsk)
- enbär (10 st), krossade
- svartpepparkorn (10 st), krossade

Servera med exempelvis ris, potatis (klyftpotatis, kokt eller pressad) och gärna svartvinbärsgelé eller paradisäppelgelé.
Bilder
-
Fransyska.
-
Grytbitar.
-
Grytan kokar.
-
Färdig portergryta, med ris.