Potatisgratäng Potatisgratäng - med ströbröd.

★★★★☆  

#Middagar

Det här är en krämig och god potatisgratäng som är enkel att tillaga; potatisen kokas inte separat innan gratängen gratineras. Om man vill så kan man strö över ströbröd på toppen, vilket ger ett krispigt och gott täcke.

Om man skall använda fast eller mjölig potatis finns det många åsikter om, men vad jag läst så är det oftast fast potatis som rekommenderas. Men med det sagt så fungerar säkert mjölig också.

port

Ingredienser

1 kilo potatis, fast 1000 gram
1 styck gul lök 1 styck
2–4 styck vitlöksklyftor 2–4 styck
200 gram ost, riven grovt 200 gram
1.5 tesked salt 9.4 gram
1–2 kryddmått svartpeppar, mald 1–2 kryddmått
5 deciliter grädde 500 gram
ströbröd

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

  1. Skala och skiva potatis (1 kg = 1000 g). Skölj den inte, då stärkelsen på potatisen ger en krämig potatisgratäng.
  2. Skala gul lök (1 st), dela och skiva sedan tunt.
  3. Skala och skiva vitlöksklyftor (2–4 st) efter smak.
  4. Riv ost (200 g) grovt.
  5. Smöra en ugnssäker form och tillsätt hälften av potatisen.
  6. Strö över:
    1. Skivad lök.
    2. Skivad vitlök.
    3. salt (1.5 tsk = 9.4 g)
    4. svartpeppar (1–2 krm)
    5. Hälften av osten.
  7. Strö sedan över:
    1. Resten av potatisen.
    2. Resten av osten.
    3. grädde (5 dl = 500 g)
  8. Om du vill så strö även över ströbröd.
  9. Grädda i ugnen tills potatisen är mjuk (testa med en potatissticka eller en tandpetare), ca 40-45 minuter.

Bilder

  • Mellanlagret Innan andra lagret potatis.
  • Färdig för ugnen Dags för gratinering.
  • Potatisgratäng Färdig potatisgratäng.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort