
Det finns ett par knep för att göra riktigt god potatismos; använd mjölig potatis och varm mjölk. Tycker själv muskotnöt är en given ingrediens i potatismos, men det är förstås valfritt.
Om du får potatismos över och vill spara till en matlåda så blanda den med mer mjölk innan du ställer den i kylen. Potatisen kommer att dra åt sig vätska under tiden i kylskåpet, så om man redan innan blandar ut den så blir konsistensen lagom när man värmt matlådan igen.
port
Ingredienser
1200 gram | potatis, mjölig | 1200 gram |
50 gram | smör, rumstempererat | 50 gram |
1 tesked | salt | 6.3 gram |
3–4 deciliter | mjölk | 300–400 gram |
muskotnöt |
Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.
abc | aBc | ABC
Beskrivning
- Skala mjölig potatis (1200 g) och låt koka i saltat vatten tills potatisen är mjuk.
- Värm mjölk (3–4 dl = 300–400 g) i en annan gryta.
- När potatisen är mjuk; häll av vattnet och mosa sedan potatisen med en potatisstöt. Mosar du mycket så blir moset lätt klistrigt i konsistensen.
- Tillsätt smör (50 g), salt (1 tsk = 6.3 g), lite riven muskotnöt och hälften av mjölken. Mosa/blanda med potatisstöten och tillsätt sedan mer mjölk tills moset har den konsistens som du önskar.
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆