
Klassisk gröt runt jul, men fungerar året om. Dela gärna kanelstången på längden med en matkniv, då får gröten mer smak av kanelen.
port
Ingredienser
1.5 deciliter | grötris | 128 gram |
3 deciliter | vatten | 300 gram |
0.75 tesked | salt | 4.7 gram |
1 styck | kanelstång | 1 styck |
1 matsked | smör | 14.3 gram |
5.5 deciliter | mjölk, röd | 550 gram |
0–2 matsked | socker | 0–27 gram |
Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.
abc | aBc | ABC
Beskrivning
- Häll upp vatten (3 dl = 300 g) i en gryta.
- Tillsätt grötris (1.5 dl = 128 g) och salt (0.75 tsk = 4.7 g) och låt koka under lock som vanligt ris.
- Tillsätt kanelstång (1 st) och smör (1 msk = 14.3 g) när det mesta vattnet kokat bort.
- Häll upp mjölk (5.5 dl = 550 g) i en behållare.
- Tillsätt mjölken i omgångar så snart gröten tjocknar, ca 1/5 av mjölken i taget.
- Låt puttra på mycket svag värme i ca 35 minuter. Rör om då och då så att inte gröten bränner vid, kanske så ofta som var femte minut.
- Tillsätt socker (0–2 msk = 0–27 g) efter smak.
Servera med mjölk och kanel.
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆
★
☆