
Detta är ett ljust bröd gjort med surdeg istället för jäst. Brödet behöver inte knådas i någon maskin, utan viks endast med händerna några gånger under jäsningen. Väldigt lite arbetsinsats, men dock så behövs istället massor av tid; ca 3.5 timmar på kvällen och sedan jäsning över natten.
Vikningen går till så här: blöt ner händerna något och ta sedan tag i degen vid kanten av bunken. Dra sedan degen uppåt så att den sträcks och vik den över resten av degen. Vrid sedan bunken ett kvarts varv och upprepa vikningen. Gör detta 5-6 gånger.
Använd helst en baksten för bäst resultat.
Receptet kommer från Martin Johanssons bok Bröd och Pizza. Hans hemsida paindemartin.se, samt gamla blogg paindemartin.blogspot.se, innehåller massor av recept och tips.
Ingredienser
300 gram | surdegsgrund | |
550 gram | vatten, ljummet | |
850 gram | vetemjöl Special | |
22–25 gram | flingsalt |
Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.
abc | aBc | ABC
Beskrivning
- Ta fram en stor bunke och häll i:
- surdegsgrund (300 g)
- vatten (550 g), ljummet
- vetemjöl special (850 g)




- Strö lite mjöl på en bak- eller pizza-spade.
- Vänd ut en limpa i taget ur formarna och lägg med skarven nedåt på spaden.
Snitta bröden; en gång längst med långsidan och sedan flera gånger rakt över brödet. Se bild.
- Skjutsa över bröden till bakstenen och häll snabbt över en deciliter vatten på plåten under stenen.
- Grädda bröden i ugnen i ca 30 minuter. Får dom fin färg så sänk värmen till 200 grader de sista 10-15 minuterna.
- Ta ut och låt svalna en stund på ett galler.
Bilder
-
Surdegsgrund som är klar att baka på.
-
Väger surdegsgrund, mjöl och vatten.
-
Degen blandad, men ej knådad.
-
Tips: Ställ saltet på bunken så att det inte glöms bort.
-
Formade degbollar.
-
Brödformar.
-
Snittad limpa.
-
Två limpor får plats på stenen.
Måste bröden jäsa i kylskåp?
SvaraSka dom in direkt i ugnen när man har plockat ut dom från kylen eller ska man låta dom vara ute i rumstemperatur en stund först?
SvaraNär det står ”surdegsgrund” menas det egentligen en fördeg?
SvaraDet här är det bästa surdegsbrödet som finns! Så lätt att göra och det blir fantastiskt gott. Jag har spridit ut det här receptet till flera vänner och dom är kika förälskade i receptet som jag. Tack för receptet!
SvaraHur gör man om man inte har en baksten?
SvaraKnacka under brödet. Låter det "ihåligt" är det klart. Låter det "tjockt" ska det vara inne en stund till.
SvaraJag har inte riktigt gjort efter ditt till 100% men shit vad gott.....
SvaraVad ska innertemperaturen på bröden vara när de är klara ?
SvaraSuper gott bröd! Ett favorit reccept !
SvaraHar gjort frallor på detta recept istället. Kalasgoda. En kvart ungefär på 250 grader.
SvaraHar gjort frallor på detta recept istället. Kalasgoda. En kvart ungefär på 250 grader.
SvaraGott????????????????
SvaraJa????
Vi har lämnat formarna i kylen i 18-20 timmar och det fungerar också.
Svara