Surdegsgrund Markeringarna på burken visar antalet timmar sedan surdegen matades.

☆☆☆☆☆  

#Bröd

En surdeg matas innan man bakar på den för att den skall vara så pigg som möjligt, samt för att man skall få till rätt mängd till baket. Det här receptet visar endast hur surdegsgrunden matas, vill du starta en ny surdeg så rekommenderas Martin Johanssons Lilla Surdegsskola.

Surdegsgrund förvaras i kylskåpet i upp till en vecka om man skall baka på den, men har den stått längre än det så är det bättre att mata en extra gång innan man bakar. Om det har bildats lite vätska på toppen av surdegen i kylen så häll av den innan du matar surdegen.

Ingredienser

50 gram surdegsgrund
150 gram vatten
150 gram vetemjöl special

Tips: Klicka på en ingrediens vikt eller volym för att räkna om antal portioner.

abc | aBc | ABC

Beskrivning

Mata surdegen

  1. Blanda surdegsgrund (50 g), vatten (150 g) och vetemjöl special (150 g) väl.
  2. Låt stå sex till åtta timmar innan det är dags att baka. Ju varmare det är desto mindre tid behöver surdegen stå innan den är klar. Skall du vara borta länge så mata och ställ direkt i kylskåpet.
  3. När du skall baka, glöm inte att spara lite surdegsgrund i kylskåpet till nästa bak.

Kommentarer

Av: - Ändra | Ta bort